Tarta ze szpinakiem i kurczakiem – najlepsza!
Ta tarta orkiszowa ze szpinakiem i kurczakiem to prawdziwa gratka dla miłośników zdrowej kuchni. Posiada cudownie chrupiącą i smaczną bazę z mąki orkiszowej, która jest wspaniałą i zdrową alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej. Nadzienie z delikatnego kurczaka i odżywczego szpinaku to idealne połączenie smaków, które roztacza radość na kubkach smakowych. Finalny efekt ozdobiony jest szczypiorkiem, tworząc doskonały, estetyczny wygląd. Ta niebanalna, a przy tym zdrowa tarta, to idealna propozycja na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Bez wątpienia ta tarta zasługuje na miano „najlepszej”!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 4 łyżki śmietany 12%
- 25 g płatków owsianych
- II wersja (wtedy ciasto jest bardziej zbliżone do francuskiego)
- 230 g masła
- 140-150 g mąki
- 4 łyżki śmietany
- 25 g płatków owsianych
- Farsz:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- Dodatkowo:
- 2 piersi z kurczaka
- żółty ser do posypania
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, curry, papryka słodka
- 1 jogurt naturalny
Tarta orkiszowa ze szpinakiem i kurczakiem – najlepsza! – jak zrobić?
- Składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć nim formę do tarty i włożyć na 30 min do lodówki.
- Cebulę pokroić w kostkę, posolić, posypać odrobiną cukru i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek, zamieszać. Dodać szpinak, przykryć i dusić aż się rozmrozi. Zamieszać, doprawić gałką i pieprzem. Dodać ser feta. Zamieszać.
- Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, zalać jogurtem i doprawić przyprawami. Smażyć na oliwie na złoty kolor.
- Farsz szpinakowy wylać na ciasto. Na to wyłożyć kurczaka i posypać serem.
- Piec 30-40 min w 180 C.
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem – dodatkowe informacje
Zamiast sera żółtego można użyć również ser mozarella. Bardzo smaczna również w wersji bez kurczaka 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta
Następny przepis: Tarta ze szpinakiem i serem ricotta