Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - najlepsza!

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem – najlepsza!

Ta tarta orkiszowa ze szpinakiem i kurczakiem to prawdziwa gratka dla miłośników zdrowej kuchni. Posiada cudownie chrupiącą i smaczną bazę z mąki orkiszowej, która jest wspaniałą i zdrową alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej. Nadzienie z delikatnego kurczaka i odżywczego szpinaku to idealne połączenie smaków, które roztacza radość na kubkach smakowych. Finalny efekt ozdobiony jest szczypiorkiem, tworząc doskonały, estetyczny wygląd. Ta niebanalna, a przy tym zdrowa tarta, to idealna propozycja na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Bez wątpienia ta tarta zasługuje na miano „najlepszej”!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 25 g płatków owsianych
  • II wersja (wtedy ciasto jest bardziej zbliżone do francuskiego)
  • 230 g masła
  • 140-150 g mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 25 g płatków owsianych
  • Farsz:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 piersi z kurczaka
  • żółty ser do posypania
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, curry, papryka słodka
  • 1 jogurt naturalny

Tarta orkiszowa ze szpinakiem i kurczakiem – najlepsza! – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć nim formę do tarty i włożyć na 30 min do lodówki.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, posolić, posypać odrobiną cukru i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek, zamieszać. Dodać szpinak, przykryć i dusić aż się rozmrozi. Zamieszać, doprawić gałką i pieprzem. Dodać ser feta. Zamieszać.
  3. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, zalać jogurtem i doprawić przyprawami. Smażyć na oliwie na złoty kolor.
  4. Farsz szpinakowy wylać na ciasto. Na to wyłożyć kurczaka i posypać serem.
  5. Piec 30-40 min w 180 C.

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem – dodatkowe informacje

Zamiast sera żółtego można użyć również ser mozarella. Bardzo smaczna również w wersji bez kurczaka 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta
Następny przepis: Tarta ze szpinakiem i serem ricotta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode