Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta

Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta

Oto niezwykle apetyczna propozycja dla miłośników kuchni francuskiej – tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta. Jest to wyważone połączenie kremowego sera, chrupiącego boczku oraz szpinaku, którego lekka goryczka doskonale komponuje się z resztą składników. Ta wykwintna tarta z pewnością zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Quiche, bo tak nazywa się francuska wersja tarty, jest daniem uniwersalnym – wspaniale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na uroczysty wieczór. Starannie dobrane składniki sprawiają, że tarta ze szpinakiem i boczkiem to danie, które zawsze oczaruje swoim smakiem.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Składniki na farsz:
  • 300 g mrożonego szpinaku lub 600 g świeżego
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • 50 g startego parmezanu lub żółtego sera
  • 3 jajka + 1 do posmarowania
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki masła + trochę do wysmarowania formy
  • Wierzch:
  • pomidory
  • cienkie plasterki boczku

Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta – jak zrobić?

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy dużym nożem, do połączenia się składników. Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy do ciasta i szybko zagniatamy. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  2. Mrożony szpinak rozmrażamy. Świeży szpinak myjemy, obcinamy grube ogonki i kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i razem przesmażamy na maśle (na małym ogniu). Dodajemy szpinak, porządnie przyprawiamy i smażymy jeszcze kilka minut. Do ciepłego szpinaku dodajemy rozkruszoną fetę i dokładnie razem łączymy. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka, żółty ser lub parmezan i mieszamy. Farsz mamy już gotowy.
  3. Formę smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Nawijamy ciasto na wałek i wykładamy nim formę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 5 minut do lodówki. Tartę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę lub groch (w ten sposób tarta będzie miała ładny kształt) i pieczemy 15 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy farsz, układamy plastry boczku, posypujemy odrobiną sera i na wierzch kładziemy pomidory. Pieczemy kolejne 25-30 minut.

Słowa kluczowe: quiche ze szpinakiem i boczkiem, tarta ze szpinakiem i boczkiem

Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta – dodatkowe informacje

Zamiast fasoli można użyć ceramiczne kulki do pieczenia. Jeżeli ciasto wystaje z formy, brzegi możemy odciąć i ułożyć na samym wierzchu w postaci dekoracyjnej kratki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką
Następny przepis: Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - najlepsza!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode