Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta
Oto niezwykle apetyczna propozycja dla miłośników kuchni francuskiej – tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta. Jest to wyważone połączenie kremowego sera, chrupiącego boczku oraz szpinaku, którego lekka goryczka doskonale komponuje się z resztą składników. Ta wykwintna tarta z pewnością zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Quiche, bo tak nazywa się francuska wersja tarty, jest daniem uniwersalnym – wspaniale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na uroczysty wieczór. Starannie dobrane składniki sprawiają, że tarta ze szpinakiem i boczkiem to danie, które zawsze oczaruje swoim smakiem.
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- Składniki na farsz:
- 300 g mrożonego szpinaku lub 600 g świeżego
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 100 g fety
- 50 g startego parmezanu lub żółtego sera
- 3 jajka + 1 do posmarowania
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki masła + trochę do wysmarowania formy
- Wierzch:
- pomidory
- cienkie plasterki boczku
Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta – jak zrobić?
- Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy dużym nożem, do połączenia się składników. Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy do ciasta i szybko zagniatamy. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
- Mrożony szpinak rozmrażamy. Świeży szpinak myjemy, obcinamy grube ogonki i kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i razem przesmażamy na maśle (na małym ogniu). Dodajemy szpinak, porządnie przyprawiamy i smażymy jeszcze kilka minut. Do ciepłego szpinaku dodajemy rozkruszoną fetę i dokładnie razem łączymy. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka, żółty ser lub parmezan i mieszamy. Farsz mamy już gotowy.
- Formę smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Nawijamy ciasto na wałek i wykładamy nim formę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 5 minut do lodówki. Tartę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchą fasolę lub groch (w ten sposób tarta będzie miała ładny kształt) i pieczemy 15 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy farsz, układamy plastry boczku, posypujemy odrobiną sera i na wierzch kładziemy pomidory. Pieczemy kolejne 25-30 minut.
Słowa kluczowe: quiche ze szpinakiem i boczkiem, tarta ze szpinakiem i boczkiem
Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta – dodatkowe informacje
Zamiast fasoli można użyć ceramiczne kulki do pieczenia. Jeżeli ciasto wystaje z formy, brzegi możemy odciąć i ułożyć na samym wierzchu w postaci dekoracyjnej kratki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką
Następny przepis: Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - najlepsza!