Tarta ze szparagami
Chcesz spróbować czegoś nowego do obiadu? Nasza tarta ze szparagami będzie idealnym wyborem. To eleganckie, ale łatwe do wykonania danie stanowi delikatne połączenie smaków, które zachwyci każdego miłośnika warzyw. Świeże szparagi, zapieczone do złotego koloru, na kruszącym się spodzie to istna uczta dla zmysłów. Niemalże artystyczne aranżacje szparagów na wierzchu tarty dodadzą Twojemu stołowi elegancji. Warto skorzystać z oferty marketu Lidl, gdzie znajdziecie świeże i dostępne przez cały rok szparagi. Po skosztowaniu tej tarty, danie to stanie się jednym z Waszych ulubionych przepisów na szparagi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- kruche ciasto: 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 100g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- wypełnienie:
- 3 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanego koperku
- słodka mielona papryka
- sól, pieprz
- ponadto: 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 4-5 łodyg białych szparagów
- 7-8 pomidorków koktajlowych
- po 10 oliwek czarnych i zielonych
- masło do wysmarowania formy
Tarta ze szparagami – jak zrobić?
- 1. Kruche ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło, śmietanę, jajko i sól. Zagnieć gładkie ciasto i schłodź godzinę w lodówce. Tortownicę o wym. 26cm wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Dno tarty ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem (niekoniecznie) Piecz 15 minut w 180 st. Następnie usuń folię oraz groch.
- 2. Farsz: szparagi obierz ze skórki, odetnij zgrubiałe, twarde końcówki. Gotuj ok.10 minut, ostudź. Oliwki osącz z zalewy.
- 3. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmaż na rozgrzanym oleju do miękkości. Wyłóż na podpieczone ciasto.
- 4. Jajka roztrzep ze śmietaną i serem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz. Masę wylej na kurczaka, dowolnie rozłóż szparagi, pomidorki i oliwki. Tartę piecz 30-40 minut w 180 st. aż farsz się zetnie, a boki ładnie zrumienią. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
*Szparagi nie dość, że są pyszne, to jeszcze zawierają wiele cennych składników, są niskokaloryczne i lekkostrawne.
*Zielone szparagi wystarczy oczyścić, białe należy obrać ze skórki, dlatego ważne jest, by nie były za cienkie.
*Zielone szparagi należy gotować ok. 10min, a białe ok. 12-15min. Czas gotowania zależy od grubości szparag. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z winogronami
Następny przepis: Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką