Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką

Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką

Chcielibyśmy przedstawić przepis na przepyszną tartę ze śliwkami i waniliową kruszonką. Jest to smakowity i aromatyczny deser, który szalenie smakuje na ciepłych letnich wieczorach czy chłodniejszych dniach jesieni. Zachwyci zarówno smakiem, jak i atrakcyjnym wyglądem. Doskonała jako dopełnienie popołudniowej kawy czy herbaty. Już sam widok tarty ze śliwkami z kruszonką robi wrażenie. Kruchy spód, soczyste, lekko kwaskowate owoce i chrupiąca waniliowa kruszonka tworzą niepowtarzalne połączenie smaków i tekstur. Spróbuj tarty ze śliwkami i kruszonką – z pewnością przekonasz się, jak niewiele potrzeba, by cieszyć się prostymi, a jednocześnie wykwintnymi smakami.

Składniki:

  • Ciasto na tartę:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g cukru drobnego
  • 50 g masła
  • kilka nasion wydłubanych z laski wanilii ewentualnie cukier waniliowy
  • oraz
  • około 1/2 śliwek

Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folia i schłodzić przez około 60 minut w lodówce. Formę do pieczenia tart wraz z rantami wysmarować odrobiną masła, ciasto rozwałkować i rozprowadzić na dnie i na rantach. Opłukane, osuszone śliwki pozbawić pestek, pokroić na połowę a jeśli śliwki są większe to na ósemki. Owoce układać na cieście skórka ku dołowi.
  2. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać i rozetrzeć w dłoniach a następnie rozprowadzić na całej powierzchni śliwek. Tarte piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku góra-dół przez około 45 minut.
  3. Podawać gdy całkowicie przestygnie, smacznego

Słowa kluczowe: tarta ze śliwkami z kruszonką, tarta ze śliwkami i kruszonką.

Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką – dodatkowe informacje

Forma do przygotowania tej pysznej tarty powinna mieć rozmiar 24 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta ze szparagami
Następny przepis: Tarta ze szpinakiem i kurczakiem z mozzarella

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode