Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką
Chcielibyśmy przedstawić przepis na przepyszną tartę ze śliwkami i waniliową kruszonką. Jest to smakowity i aromatyczny deser, który szalenie smakuje na ciepłych letnich wieczorach czy chłodniejszych dniach jesieni. Zachwyci zarówno smakiem, jak i atrakcyjnym wyglądem. Doskonała jako dopełnienie popołudniowej kawy czy herbaty. Już sam widok tarty ze śliwkami z kruszonką robi wrażenie. Kruchy spód, soczyste, lekko kwaskowate owoce i chrupiąca waniliowa kruszonka tworzą niepowtarzalne połączenie smaków i tekstur. Spróbuj tarty ze śliwkami i kruszonką – z pewnością przekonasz się, jak niewiele potrzeba, by cieszyć się prostymi, a jednocześnie wykwintnymi smakami.
admin
Składniki:
- Ciasto na tartę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g cukru drobnego
- 50 g masła
- kilka nasion wydłubanych z laski wanilii ewentualnie cukier waniliowy
- oraz
- około 1/2 śliwek
Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką – jak zrobić?
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folia i schłodzić przez około 60 minut w lodówce. Formę do pieczenia tart wraz z rantami wysmarować odrobiną masła, ciasto rozwałkować i rozprowadzić na dnie i na rantach. Opłukane, osuszone śliwki pozbawić pestek, pokroić na połowę a jeśli śliwki są większe to na ósemki. Owoce układać na cieście skórka ku dołowi.
- Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać i rozetrzeć w dłoniach a następnie rozprowadzić na całej powierzchni śliwek. Tarte piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku góra-dół przez około 45 minut.
- Podawać gdy całkowicie przestygnie, smacznego
Słowa kluczowe: tarta ze śliwkami z kruszonką, tarta ze śliwkami i kruszonką.
Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką – dodatkowe informacje
Forma do przygotowania tej pysznej tarty powinna mieć rozmiar 24 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta ze szparagami
Następny przepis: Tarta ze szpinakiem i kurczakiem z mozzarella