Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Przygotowaliśmy dla Ciebie niezwykle smaczną i prostą do wykonania tartę ze śliwkami. Ten przepis to doskonały pomysł na sezonowe wykorzystanie śliwek. Tarta ze śliwkami to jedno z tych deserów, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Wyjątkowy smak przypieczonej na chrupko ciasta francuskiego, połączony z delikatnym aromatem świeżych śliwek, sprawia, że tarta ta jest jednym z najczęściej wybieranych przepisów na sezonowe wypieki. To klasyka gatunku, która nigdy się nie nudzi. Spróbuj sam zrobić tę tartę i przekonaj się, jak prosta jest jej receptura.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru bązowego
  • 1/2 kg śliwek bez pestek

Tarta ze śliwkami – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie siekamy z masłem i jajkiem oraz cukrem puderem i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe dzielimy na dwie połówki (na spód przeznaczam trochę większą część) i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło na 15-29 min. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki i kroimy na połówki.
  2. Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem i wykładamy częścią schłodzonego ciastem nakłuwając widelcem. Na tartę wykładamy śliwki skórką do dołu i posypujemy cukrem i ścieramy na tarce drugą mniejszą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 ºC przez ok 40 minut.

Tarta ze śliwkami – dodatkowe informacje

Porada: Połączenie kruchego ciasta i kwaśnych śliwek 🙂 pychota. Sezon na śliwki wciąż trwa, więc zachęcam do pieczenia!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z winogronami
Następny przepis: Tarta ze śliwkami i waniliową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode