Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką

Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką

Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką to przysmak, który przyjemnie zaskoczy twoich gości podczas wspólnego obiadu. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska na piknik lub imprezę. W tej nieodpartej kombinacji chlebowego spodu, bogatego serowego nadzienia, warstwy szynki oraz świeżej roszponki, każdy kęs wydobywa bogactwo smaku. To dająca ogrom satysfakcji propozycja, dla tych, którzy uwielbiają połączenie mięsnych i serowych smaków na kulinarnym stole. Ta tarta z wędliną to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdzie składniki komplementują się nawzajem, dając niepowtarzalne doznania smakowe. Dodatkowo, jest prosta w przygotowaniu, co ułatwi zaskoczenie gości niepowtarzalnym daniem.

Składniki:

  • (Forma o średnicy około 28-30 cm)
  • Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • Farsz:
  • 250g szynki
  • 150g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 garść roszponki
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18% (u mnie gęsta)
  • sól, pieprz
  • Opcjonalnie:
  • żółty ser do posypania wierzchu
  • Ponadto:
  • olej do smażenia

Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką – jak zrobić?

  1. Przygotować ciasto.
    • Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko.
    • Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą.
    • Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
    • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
    • Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku).
    • (Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową – błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
  2. Przygotować farsz.
    • Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
    • Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem.
    • Dodać cebulę z szynką uprzednio pokrojoną w kostkę i roszponką.
    • Całość wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
    • Nadzienie przelać na podpieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika.
    • Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
  3. Wierzch gotowej tarty można posypać dodatkową porcją sera.

Sposób przygotowania jest następujący:

Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką – dodatkowe informacje

Czasami zagniecionym ciastem od razu wylepiam formę do tarty i porządnie chłodzę w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tarta z wędzoną makrelą i beszamelem
Następny przepis: Tarta z winogronami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode