Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką
Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką to przysmak, który przyjemnie zaskoczy twoich gości podczas wspólnego obiadu. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska na piknik lub imprezę. W tej nieodpartej kombinacji chlebowego spodu, bogatego serowego nadzienia, warstwy szynki oraz świeżej roszponki, każdy kęs wydobywa bogactwo smaku. To dająca ogrom satysfakcji propozycja, dla tych, którzy uwielbiają połączenie mięsnych i serowych smaków na kulinarnym stole. Ta tarta z wędliną to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdzie składniki komplementują się nawzajem, dając niepowtarzalne doznania smakowe. Dodatkowo, jest prosta w przygotowaniu, co ułatwi zaskoczenie gości niepowtarzalnym daniem.
admin
Składniki:
- (Forma o średnicy około 28-30 cm)
- Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 150g masła
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- Farsz:
- 250g szynki
- 150g żółtego sera
- 1 cebula
- 1 garść roszponki
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18% (u mnie gęsta)
- sól, pieprz
- Opcjonalnie:
- żółty ser do posypania wierzchu
- Ponadto:
- olej do smażenia
Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką – jak zrobić?
- Przygotować ciasto.
- Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko.
- Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą.
- Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
- Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku).
- (Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową – błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
- Przygotować farsz.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
- Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem.
- Dodać cebulę z szynką uprzednio pokrojoną w kostkę i roszponką.
- Całość wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
- Nadzienie przelać na podpieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika.
- Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
- Wierzch gotowej tarty można posypać dodatkową porcją sera.
Sposób przygotowania jest następujący:
Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką – dodatkowe informacje
Czasami zagniecionym ciastem od razu wylepiam formę do tarty i porządnie chłodzę w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: tarta z wędzoną makrelą i beszamelem
Następny przepis: Tarta z winogronami