Tarta z winogronami

Tarta z winogronami

Pieczenie deserów może być satysfakcjonujące, szczególnie gdy zdecydujemy się na coś niekonwencjonalnego. Tarta z winogronami jest wyjątkowym przykładem, łączącym w sobie słodkość ciasta i unikalny smak klasycznych winogron. Ten przepis oferuje perfekcyjne zbalansowanie smaków, które będą zachwycać każde podniebienie. Prosty w wykonaniu, a jednocześnie wyrafinowany, jest to doskonały pomysł na deser, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do przygotowania tarty z winogronami.

Składniki:

  • Spód:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g masła lub margaryny
  • 50g cukru pudru lub zwykłego
  • 2 żółtka
  • Dodatkowo: budyń waniliowy (ew. śmietankowy), 0,5l mleka, dżem truskawkowy, mała kiść winogron, galaretka agrestowa

Tarta z winogronami – jak zrobić?

  1. Spód: składniki zagnieść, wyłożyć formę do tart. Włożyć do lodówki na 30 min. Po wyjęciu można posmarować białkiem. Piec ok 30 min w 200*C. Odstawić do wystygnięcia, posmarować dżemem.
  2. Zagotować budyń i wylać na spód. Powtykać umyte winogrona. Wstawić do lodówki i przygotować galaretkę, a następnie wstawić ją do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
  3. Następnie tężejącą już galaretkę rozlać na ciasto i odstawić do lodówki do stężenia.

Słowa kluczowe: tarta z winogronami

Tarta z winogronami – dodatkowe informacje

Spód ciasta możemy posmarować białkiem, aczkolwiek nie musimy. Tak samo dżem może być lecz nie musi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką
Następny przepis: Tarta ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode