Tarta z winogronami
Pieczenie deserów może być satysfakcjonujące, szczególnie gdy zdecydujemy się na coś niekonwencjonalnego. Tarta z winogronami jest wyjątkowym przykładem, łączącym w sobie słodkość ciasta i unikalny smak klasycznych winogron. Ten przepis oferuje perfekcyjne zbalansowanie smaków, które będą zachwycać każde podniebienie. Prosty w wykonaniu, a jednocześnie wyrafinowany, jest to doskonały pomysł na deser, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do przygotowania tarty z winogronami.
admin
Składniki:
- Spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100g masła lub margaryny
- 50g cukru pudru lub zwykłego
- 2 żółtka
- Dodatkowo: budyń waniliowy (ew. śmietankowy), 0,5l mleka, dżem truskawkowy, mała kiść winogron, galaretka agrestowa
Tarta z winogronami – jak zrobić?
- Spód: składniki zagnieść, wyłożyć formę do tart. Włożyć do lodówki na 30 min. Po wyjęciu można posmarować białkiem. Piec ok 30 min w 200*C. Odstawić do wystygnięcia, posmarować dżemem.
- Zagotować budyń i wylać na spód. Powtykać umyte winogrona. Wstawić do lodówki i przygotować galaretkę, a następnie wstawić ją do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
- Następnie tężejącą już galaretkę rozlać na ciasto i odstawić do lodówki do stężenia.
Słowa kluczowe: tarta z winogronami
Tarta z winogronami – dodatkowe informacje
Spód ciasta możemy posmarować białkiem, aczkolwiek nie musimy. Tak samo dżem może być lecz nie musi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką
Następny przepis: Tarta ze śliwkami