Tarta z truskawkami i galaretką
Czy pamiętasz ten smak dzieciństwa – słodkie, soczyste truskawki schowane pod warstwą błyszczącej galaretki na kruchym cieście? Przywołaj te wspomnienia, tworząc tę niesamowitą tartę z truskawkami i galaretką. To idealne połączenie słodkiego, kruchego ciasta, soczystych, świeżych truskawek i czerwonej galaretki. Tarta z truskawkami i galaretką to fantastyczny deser na letni popołudniowy piknik, imprezę w ogrodzie czy rodzinny obiad. Kusząca, kolorowa i przepyszna – z pewnością zachwyci dziecko w każdym z nas! Przekonaj się sam, stosując ten prosty przepis.
admin
Składniki:
- Składniki na tartę o średnicy 26 cm
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany 18%
- Nadzienie:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 50 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- 1/2 kg świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Tarta z truskawkami i galaretką – jak zrobić?
-
Ciasto:
Podane składniki szybko zagnieść, wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty, wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temp 175°C lub do zrumienienia ciasta. Wystudzić.
-
Nadzienie:
Dwie szklanki mleka doprowadzić do wrzenia z cukrem i cukrem waniliowym, oraz masłem. W reszcie mleka zmiksować jedno jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Wylać ciepłą masę budyniową na kruche ciasto i zostawić do lekkiego wystudzenia. Po chwili ułożyć odszypułkowane suche truskawki.
-
Galaretka:
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i tężejącą zalać truskawki. Zostawić do całkowitego stężenia.
Tarta z truskawkami i galaretką – dodatkowe informacje
Tartę z truskawkami i galaretką najlepiej kroić na drugi dzień, gdy kruche ciasto zmięknie pod warstwą budyniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem
Następny przepis: Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką