Tarta z truskawkami i galaretką

Tarta z truskawkami i galaretką

Czy pamiętasz ten smak dzieciństwa – słodkie, soczyste truskawki schowane pod warstwą błyszczącej galaretki na kruchym cieście? Przywołaj te wspomnienia, tworząc tę niesamowitą tartę z truskawkami i galaretką. To idealne połączenie słodkiego, kruchego ciasta, soczystych, świeżych truskawek i czerwonej galaretki. Tarta z truskawkami i galaretką to fantastyczny deser na letni popołudniowy piknik, imprezę w ogrodzie czy rodzinny obiad. Kusząca, kolorowa i przepyszna – z pewnością zachwyci dziecko w każdym z nas! Przekonaj się sam, stosując ten prosty przepis.

Składniki:

  • Składniki na tartę o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Nadzienie:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 1/2 kg świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Tarta z truskawkami i galaretką – jak zrobić?

  1. Ciasto:

    Podane składniki szybko zagnieść, wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty, wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temp 175°C lub do zrumienienia ciasta. Wystudzić.

  2. Nadzienie:

    Dwie szklanki mleka doprowadzić do wrzenia z cukrem i cukrem waniliowym, oraz masłem. W reszcie mleka zmiksować jedno jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Wylać ciepłą masę budyniową na kruche ciasto i zostawić do lekkiego wystudzenia. Po chwili ułożyć odszypułkowane suche truskawki.

  3. Galaretka:

    Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i tężejącą zalać truskawki. Zostawić do całkowitego stężenia.

Tarta z truskawkami i galaretką – dodatkowe informacje

Tartę z truskawkami i galaretką najlepiej kroić na drugi dzień, gdy kruche ciasto zmięknie pod warstwą budyniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem
Następny przepis: Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode