tarta z serem i brzoskwiniami na cieście francuskim

tarta z serem i brzoskwiniami na cieście francuskim

Czy cenisz sobie idealne połączenie słodkiego owocu z bogatym smakiem sera? Jeśli tak, ten przepis jest dla Ciebie. Tarta serowa z brzoskwiniami na cieście francuskim to niesamowita kompozycja, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Ta tarta, z delikatnym, ale sycącym nadzieniem serowym oraz słodkimi, soczystymi brzoskwiniami na kruchym cieście francuskim, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Doskonała na deser, podwieczorek czy na specjalne okazje. To danie zachwyci nie tylko swoim smakiem, ale także wyjątkowym, eleganckim wyglądem. Zacznij przygodę z wyjątkową tartą serową z brzoskwiniami.

Składniki:

  • 1 standardowe opakowanie ciasta francuskiego
  • masa serowa:
  • 0,5 kg zmielonego twarogu (może też być wiaderkowy, ale wybierzcie taki powyżej 16 % tł)
  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta, dajcie 3/4 szklanki)
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru
  • 40 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • około 0,5 puszki brzoskwiń

Tarta z serem i brzoskwiniami na cieście francuskim – jak zrobić?

  1. Twaróg ucieramy z cukrami, jajami, mąką lub budyniem i masłem. Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem (okrawki, które nam zostaną są naprawdę niewielkie). Ciasto nakłuwamy widelcem.
  2. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na plasterki. Masę serową wykładamy na ciasto, wygładzamy wierzch, układamy owoce.
  3. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grzania góra-dół) i pieczemy około 25-30 minut (brzegi ciasta muszą się zezłocić).

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto schładzamy przy uchylonych drzwiach piekarnika, potem wyjmujemy na blat, schładzamy całkowicie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z musem jabłkowym i chrupiącą bezą
Następny przepis: Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode