Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem

Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem

Czy jest coś lepszego niż ciepła, chrupiąca tarta? Przepis, który mamy dla was dzisiaj, to połączenie francuskiego sery Camembert z delikatnym czerwonym owocem, jakim jest żurawina. Ale to nie wszystko! Całość skropiona jest słodkim miodem, który dodaje deserowi kuszącej słodyczy. Tarta z serem Camembert, żurawiną i miodem to smakowite połączenie, które sprawdzi się zarówno na codziennym stole, jak i podczas specjalnej okazji. Prezentowany przepis to prawdziwy rarytas dla wielbicieli nietuzinkowych połączeń smaków. Bez wątpienia, tarta z Camembertem zachwyci zarówno smakoszy niebanalnych dań jak i miłośników klasycznej kuchni francuskiej.

Składniki:

  • Na ciasto:
    250 g mąki
    150 g masła pokrojonego w kostkę
    1 łyżeczka soli
    szczypta drobnego cukru
    1 jajko
    1 łyżka zimnego mleka
  • Na nadzienie:
    1-2 serów camembert
    200 ml śmietanki 30%
    2 jajka
    garść suszonej żurawiny (lub 2-3 łyżki konfitury z żurawiny)
    2 łyżki płynnego miodu
    sól, pieprz

Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto: Mąką przesiewamy z solą i cukrem na blat. Usypujemy górkę i robimy w niej wgłębienie. Dodajemy masło i jajko, powoli zagniatamy rozcierając masło z mąką. Powoli dodajemy mleko i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  2. 2.
    Nadzienie: Ser kroimy w plasterki. Śmietankę roztrzepujemy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Suszoną żurawinę przekładamy do naczynka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
  3. 3.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.
  4. 4.
    Na podpieczone ciasto wykładamy plasterki sera camembert, posypujemy odcedzoną z wody żurawiną i zalewamy śmietanką z jajkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż nadzienie się zetnie i zarumieni.
  5. 5.
    Po upieczeniu smarujemy 2 łyżkami miodu. ( jeśli używamy żurawiny w słoiczku, smarujemy nią tartę również po wyjęciu z piekarnika). Podajemy z miksem sałat lub samą.

Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem – dodatkowe informacje

Nieupieczone ciasto można trzymać w lodówce do 7 dni lub w zamrażalniku do 3 miesięcy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tarta z serem i brzoskwiniami na cieście francuskim
Następny przepis: Tarta z truskawkami i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode