Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem
Czy jest coś lepszego niż ciepła, chrupiąca tarta? Przepis, który mamy dla was dzisiaj, to połączenie francuskiego sery Camembert z delikatnym czerwonym owocem, jakim jest żurawina. Ale to nie wszystko! Całość skropiona jest słodkim miodem, który dodaje deserowi kuszącej słodyczy. Tarta z serem Camembert, żurawiną i miodem to smakowite połączenie, które sprawdzi się zarówno na codziennym stole, jak i podczas specjalnej okazji. Prezentowany przepis to prawdziwy rarytas dla wielbicieli nietuzinkowych połączeń smaków. Bez wątpienia, tarta z Camembertem zachwyci zarówno smakoszy niebanalnych dań jak i miłośników klasycznej kuchni francuskiej.
admin
Składniki:
- Na ciasto:
250 g mąki
150 g masła pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka soli
szczypta drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka - Na nadzienie:
1-2 serów camembert
200 ml śmietanki 30%
2 jajka
garść suszonej żurawiny (lub 2-3 łyżki konfitury z żurawiny)
2 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz
Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: Mąką przesiewamy z solą i cukrem na blat. Usypujemy górkę i robimy w niej wgłębienie. Dodajemy masło i jajko, powoli zagniatamy rozcierając masło z mąką. Powoli dodajemy mleko i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. -
2.
Nadzienie: Ser kroimy w plasterki. Śmietankę roztrzepujemy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Suszoną żurawinę przekładamy do naczynka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. -
3.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. -
4.
Na podpieczone ciasto wykładamy plasterki sera camembert, posypujemy odcedzoną z wody żurawiną i zalewamy śmietanką z jajkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż nadzienie się zetnie i zarumieni. -
5.
Po upieczeniu smarujemy 2 łyżkami miodu. ( jeśli używamy żurawiny w słoiczku, smarujemy nią tartę również po wyjęciu z piekarnika). Podajemy z miksem sałat lub samą.
Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem – dodatkowe informacje
Nieupieczone ciasto można trzymać w lodówce do 7 dni lub w zamrażalniku do 3 miesięcy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: tarta z serem i brzoskwiniami na cieście francuskim
Następny przepis: Tarta z truskawkami i galaretką