tarta z pieczonym musem czekoladowym

tarta z pieczonym musem czekoladowym

Nie mogłeś trafić lepiej – przedstawiam przepis na przepyszną tartę z pieczonym musem czekoladowym. Jest to deser, który zadowoli podniebienie każdego miłośnika czekolady. Sam mus jest aksamitny, gęsty i intensywnie czekoladowy, a jego pieczenie nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Połączenie go z kruchym spodem tarty tworzy kompozycję smaków, której ciężko się oprzeć. Wbrew pozorom, przygotowanie tarty z pieczonym musem czekoladowym wcale nie jest takie trudne, a efekt końcowy z pewnością zrekompensuje Ci poświęcony czas. Spróbuj, a gwarantuję, że tarta z pieczonym musem czekoladowym stanie się jednym z Twoich ulubionych deserów.

Składniki:

  • Foremka do tarty o średnicy 26 cm
  • 225 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 30 g cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki drobnego kokosu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao

Tarta z pieczonym musem czekoladowym – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto szybko zagnieść. Foremkę na tartę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciastem, dokładnie docisnąć, nakłuć widelcem w kilku miejscach i umieścić w lodówce na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180*C, piec tartę około 15-20 minut. Wyjąć kiedy nie będzie już surowa, ale jeszcze niezbyt rumiana.
  2. W czasie pieczenia spodu przygotować nadzienie. Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając wlać czekoladę i kremówkę. Masę wylać na podpieczony spód i piecz jeszcze około kwadransa. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać kokos i za pomocą szprycy wyciskać na tartę. Przed podaniem posypać kakao.

xxxx – dodatkowe informacje

Aby ciasto było mniej słodkie można mleczną czekoladę zastąpić gorzką i dać mniej cukru


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z musem jabłkowym i chrupiącą bezą
Następny przepis: Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode