tarta z pieczonym musem czekoladowym
Nie mogłeś trafić lepiej – przedstawiam przepis na przepyszną tartę z pieczonym musem czekoladowym. Jest to deser, który zadowoli podniebienie każdego miłośnika czekolady. Sam mus jest aksamitny, gęsty i intensywnie czekoladowy, a jego pieczenie nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Połączenie go z kruchym spodem tarty tworzy kompozycję smaków, której ciężko się oprzeć. Wbrew pozorom, przygotowanie tarty z pieczonym musem czekoladowym wcale nie jest takie trudne, a efekt końcowy z pewnością zrekompensuje Ci poświęcony czas. Spróbuj, a gwarantuję, że tarta z pieczonym musem czekoladowym stanie się jednym z Twoich ulubionych deserów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Foremka do tarty o średnicy 26 cm
- 225 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki soli
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 30 g cukru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki drobnego kokosu
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao
Tarta z pieczonym musem czekoladowym – jak zrobić?
- Składniki na ciasto szybko zagnieść. Foremkę na tartę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciastem, dokładnie docisnąć, nakłuć widelcem w kilku miejscach i umieścić w lodówce na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180*C, piec tartę około 15-20 minut. Wyjąć kiedy nie będzie już surowa, ale jeszcze niezbyt rumiana.
- W czasie pieczenia spodu przygotować nadzienie. Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając wlać czekoladę i kremówkę. Masę wylać na podpieczony spód i piecz jeszcze około kwadransa. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać kokos i za pomocą szprycy wyciskać na tartę. Przed podaniem posypać kakao.
xxxx – dodatkowe informacje
Aby ciasto było mniej słodkie można mleczną czekoladę zastąpić gorzką i dać mniej cukru
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z musem jabłkowym i chrupiącą bezą
Następny przepis: Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem