Tarta z malinowym budyniemi i malinami

Tarta z malinowym budyniemi i malinami

Tarta z malinowym budyniem i malinami to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Jej kruche ciasto idealnie komponuje się z kremowym budyniem, a dodatek świeżych, soczystych malin to gwóźdź tego kulinarnego programu. Doskonale sprawdza się jako deser po obiedzie lub słodka przekąska na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi. Ten przysmak zachwyci nie tylko miłośników malin, ale również wszystkich łasuchów, ceniących sobie klasyczne, domowe wypieki. Tarta malinowa z budyniem to połączenie klasycznego smaku i prostej, domowej receptury, która z pewnością dostarczy wiele radości każdemu cukiernikowi. Bez wątpienia, warto spróbować tej wspaniałej tarty.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 125g margaryny Kasia
  • 1 białko
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina sody oczyszczonej (na czubku łyżeczki)
  • Nadzienie:
  • 1 budyń malinowy
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml kremówki
  • 350 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200g malin
  • biała czekolada
  • mięta do ozdoby

Tarta z malinowym budyniemi i malinami – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Pozostaw o schłodzenia na około 30 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj trochę margaryny, jeśli za bardzo lepiące dodaj trochę mąki. Ciasto wałkujemy podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu i wałka. Przekładamy do ceramicznej formy. Jeśli masz blaszaną formę koniecznie trzeba natłuścić. Formę wylepiamy ciastem aż po rant i ścinamy nadmiar, aby brzeg tarty był równy. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  2. Budyń ugotuj tak jak podano na opakowaniu i gorący wylej na przestudzoną tartę. Pozostaw do schłodzenia.
  3. Po schłodzeniu budyniu układamy na wierzchu dowolnie maliny.
  4. Białą czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Przekładamy czekoladę do specjalnego rękawa lub woreczka, odcinamy na czubku narożni. Kremówkę lekko ubijamy i mieszamy razem z serkiem mascarpone. Przekładamy kremówkę do specjalnego woreczka lub szprycy z ozdobną końcówką.
  5. Czekoladą robimy ozdobne linie na całej tarcie.
  6. Kremówką zrobimy rant dookoła naszej tarty specjalną ozdobną końcówką.
  7. Schładzamy około 20 minut, dekorujemy jeszcze miętą.

Porady – dodatkowe informacje

Do tarty malinowej z budyniem można użyć dowolnych owoców i ulubionego budyniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z malinami
Następny przepis: Tarta z musem jabłkowym i chrupiącą bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode