Tarta z malinowym budyniemi i malinami
Tarta z malinowym budyniem i malinami to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Jej kruche ciasto idealnie komponuje się z kremowym budyniem, a dodatek świeżych, soczystych malin to gwóźdź tego kulinarnego programu. Doskonale sprawdza się jako deser po obiedzie lub słodka przekąska na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi. Ten przysmak zachwyci nie tylko miłośników malin, ale również wszystkich łasuchów, ceniących sobie klasyczne, domowe wypieki. Tarta malinowa z budyniem to połączenie klasycznego smaku i prostej, domowej receptury, która z pewnością dostarczy wiele radości każdemu cukiernikowi. Bez wątpienia, warto spróbować tej wspaniałej tarty.
admin
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 125g margaryny Kasia
- 1 białko
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina sody oczyszczonej (na czubku łyżeczki)
- Nadzienie:
- 1 budyń malinowy
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki cukru
- 100ml kremówki
- 350 gram serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 200g malin
- biała czekolada
- mięta do ozdoby
Tarta z malinowym budyniemi i malinami – jak zrobić?
- Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Pozostaw o schłodzenia na około 30 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj trochę margaryny, jeśli za bardzo lepiące dodaj trochę mąki. Ciasto wałkujemy podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu i wałka. Przekładamy do ceramicznej formy. Jeśli masz blaszaną formę koniecznie trzeba natłuścić. Formę wylepiamy ciastem aż po rant i ścinamy nadmiar, aby brzeg tarty był równy. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
- Budyń ugotuj tak jak podano na opakowaniu i gorący wylej na przestudzoną tartę. Pozostaw do schłodzenia.
- Po schłodzeniu budyniu układamy na wierzchu dowolnie maliny.
- Białą czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Przekładamy czekoladę do specjalnego rękawa lub woreczka, odcinamy na czubku narożni. Kremówkę lekko ubijamy i mieszamy razem z serkiem mascarpone. Przekładamy kremówkę do specjalnego woreczka lub szprycy z ozdobną końcówką.
- Czekoladą robimy ozdobne linie na całej tarcie.
- Kremówką zrobimy rant dookoła naszej tarty specjalną ozdobną końcówką.
- Schładzamy około 20 minut, dekorujemy jeszcze miętą.
Porady – dodatkowe informacje
Do tarty malinowej z budyniem można użyć dowolnych owoców i ulubionego budyniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z malinami
Następny przepis: Tarta z musem jabłkowym i chrupiącą bezą