Tarta z kurczakiem w śmietanowym sosie
Tarta z kurczakiem w śmietanowym sosie to danie, które łączy w sobie delikatność drobiu, gęstość sosu i chrupkość ciasta. Idealna na obiad czy imprezowy bufet, stanowi alternatywę dla tradycyjnych wersji z owocami czy czekoladą. Ten przepis zapewnia odpowiednią ilość składników na przepyszne danie dla całej rodziny. Przygotowanie tarty z kurczakiem nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników tych pikantnych, śmietanowych smaków. Wprawdzie tarta na słono może wydawać się nietypowa, ten przepis udowadnia jednak, że warto czasem odeszczedź od słodkich wariacji na rzecz pysznej tarty z kurczakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto (na formę o średnicy 22 cm)
- 250 g mąki
- 125 g masła
- ok 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- ok 1/4 szklanki zimnej wody
- Farsz:
- Połowa piersi z kurczaka (lub jedna mała)
- 20 dag pieczarek
- 1 mała cebula
- ok 6 płatów suszonych pomidorów
- garść zielonych oliwek
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ok 1 łyżka ziół prowansalskich
- ok 1 łyżka przyprawy ziołowej do drobiu
- ok 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz do smaku
- Sos:
- 100 ml śmietany 30%
- 1 jajko
- 20 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- + olej do smażenia, tłuszcz do wysmarowania formy
Tarta z kurczakiem w śmietanowym sosie – jak zrobić?
- Ciasto:
Mąkę i sól wsyp do miski. Schłodzone masło pokrój nożem razem z mąką. Dodaj olej. Szybko zagnieć ciasto, powoli dolewaj wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto ma być dość miękkie, ale nie lepiące się). Uformuj kulę i wstaw do zamrażarki na ok 25 minut. - Farsz:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj oliwę, przyprawy i wymieszaj. Odstaw na ok 20 minut.
Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i kurczaka. Smaż na wolnym ogniu do momentu, aż wyparują „soki” z pieczarek i kurczaka. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory suszone, oliwki pokrojone w plasterki, kukurydzę, chwilę podduś i odstaw do przestygnięcia. - Sos:
Jajko wbij do miski, rozkłóć widelcem. Dodaj śmietankę i starty na tarce ser żółty. Przypraw solą i pieprzem do smaku. - Wyjmij ciasto z zamrażarki i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Dosyć gęsto ponakłuwaj widelcem, by nie urosło. Zapiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Na zapieczone ciasto wyłóż farsz, zalej sosem i piecz przez ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Tarta z kurczakiem w śmietanowym sosie – dodatkowe informacje
Do farszu możesz dodać to, co akurat zbywa ci w lodówce – idealnie pasuje papryka lub ogórki konserwowe. Zamiast pieczarek możesz też użyć kurek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z kurczakiem i warzywami - odchudzony quiche
Następny przepis: Tarta z łososiem i szpinakiem