tarta z kremem patissiere i owocami

tarta z kremem patissiere i owocami

Ciesz się smakiem autentycznego francuskiego deseru. Nasza tarta z kremem patissiere i owocami to niesamowita uczta dla podniebienia. Czysta śmietanka waniliowa, ciężka i błyszcząca, jest gładka jak jedwab, a warstwa świeżych owoców dodaje kuszący kontrast. To jest prawdziwa gratka! Prawdziwa tarta z kremem patissiere to sztuka cukiernicza w czystej postaci. Starannie dobrany mix owoców dodaje kolorytu i smaku, tworząc wyrafinowany deser, który jest tak piękny, jak smaczny. Ten przepis przeznaczony jest dla tych, którzy cenią sobie zarówno estetykę, jak i wyjątkowe połączenie smaków. Niezależnie od okazji, ta tarta na pewno zachwyci.

Składniki:

  • Spód:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • Krem:
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • Sezonowe owoce (latem maliny, truskawki, porzeczki, jagody itp. a zimą na przykład brzoskwinie z puszki, ananasy, banany, kiwi, winogrona)

Tarta z kremem patissiere i owocami – jak zrobić?

  1. 1. Mąkę siekam z cukrem i masłem, potem dodaję żółtka i całość zagniatam. (Składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulkę ciasto owijam w folię i wkładam do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto wałkuję (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii). Przekładam do formy do tarty (moja ma 29 cm), wkładam do lodówki na kolejna godzinę lub dwie, nakłuwam widelcem, obciążam fasolkami i piekę 15 minut w 200 stopniach, ściągam papier z fasolkami i piekę jeszcze 5-10 minut. Studzę ciasto.
  2. 2. Przygotowuję krem: ubijam cukier z żółtkami na kogel mogel, następnie dodaję mąkę. Podgrzewam mleko z wanilią, gorące wlewam do ubitego z żółtek, cukru i mąki kogla, mieszam mikserem, a potem jeszcze raz wlewam wszystko do rondelka i podgrzewam, aż zgęstnieje (mieszam trzepaczką). Taki wystudzony krem nakładam na tartę, a na nim owoce.

Tarta z kremem patissiere i owocami – dodatkowe informacje

Z podanych proporcji krem wychodzi bardzo słodki, jak dla mnie zbyt słodki, chociaż jego smak równoważą cierpkie owoce. Jeśli nie lubimy tak słodkich kremów, należy zmniejszyć ilość cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Tarta z kurczakiem w śmietanowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode