Tarta z gruszką i serem pleśniowym
Chciałbyś zaskoczyć gości niebanalnym połączeniem smaków? Spróbuj słodko-słonej tarty gruszkowej z serem pleśniowym! Gruszki w duecie z serem pleśniowym tworzą niezwykle wyrafinowany duet, który zachwyci smakoszy kuchni. Gruszki, które rozbudzają słodycz ciasta, idealnie komponują się z wyrazistym smakiem sera pleśniowego, nadając całości niepowtarzalnej, głębokiej nucie smaku. Ta propozycja to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie sposób odmówić. Czy jest coś lepszego, niż autentyczne połączenie słodkich gruszek i pikantnego sera? Zdecydowanie warto spróbować i poczuć na własne podniebienie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- Farsz:
- 200 g sera pleśniowego
- 3 średnie gruszki
- garść orzechów włoskich
- 2 jajka
- ok. 200 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
- garść rukoli do dekoracji
- parmezan do posypania
Tarta z gruszką i serem pleśniowym – jak zrobić?
- Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagniatać palcami, aż do powstania kruszonki. Dodać 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść, aż do powstania gładkiej kuli. Owinąć w folię i schłodzić ciasto w lodówce przez min. 30 min.
- Ciasto należy wyjąć z lodówki, rozwałkować. Boki i dno blachy o średnicy 24 cm natłuścić i wyłożyć ciastem. Spód nakłuć. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15 min w temp. 180 st. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec ok. 15 min na złoty kolor.
- W czasie, gdy kruche ciasto piecze się w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. Ser pleśniowy oraz 2 gruszki kroimy w kostkę. Trzecią gruszkę kroimy w plasterki, będzie użyta do dekoracji.
- Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz.
- Na upieczony spód wykładamy naprzemiennie kostki gruszki, sera pleśniowego i połówki orzechów włoskich. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu układamy plastry gruszki, delikatnie wciskając je pod masę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż do ścięcia się masy.
- Tartę podajemy na ciepło lub na zimno. Przed podaniem dekorujemy listkami rukoli oraz startym parmezanem.
Porady – dodatkowe informacje
Dobrze się przechowuje więc niezjedzone porcje sprawdzą się jako lunch do pracy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z czereśniami i kremem śmietankowym
Następny przepis: Tarta z jabłkami