Tarta z gruszką i serem pleśniowym

Tarta z gruszką i serem pleśniowym

Chciałbyś zaskoczyć gości niebanalnym połączeniem smaków? Spróbuj słodko-słonej tarty gruszkowej z serem pleśniowym! Gruszki w duecie z serem pleśniowym tworzą niezwykle wyrafinowany duet, który zachwyci smakoszy kuchni. Gruszki, które rozbudzają słodycz ciasta, idealnie komponują się z wyrazistym smakiem sera pleśniowego, nadając całości niepowtarzalnej, głębokiej nucie smaku. Ta propozycja to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie sposób odmówić. Czy jest coś lepszego, niż autentyczne połączenie słodkich gruszek i pikantnego sera? Zdecydowanie warto spróbować i poczuć na własne podniebienie.

Składniki:

  • Spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Farsz:
  • 200 g sera pleśniowego
  • 3 średnie gruszki
  • garść orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • ok. 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • garść rukoli do dekoracji
  • parmezan do posypania

Tarta z gruszką i serem pleśniowym – jak zrobić?

  1. Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagniatać palcami, aż do powstania kruszonki. Dodać 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść, aż do powstania gładkiej kuli. Owinąć w folię i schłodzić ciasto w lodówce przez min. 30 min.
  2. Ciasto należy wyjąć z lodówki, rozwałkować. Boki i dno blachy o średnicy 24 cm natłuścić i wyłożyć ciastem. Spód nakłuć. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15 min w temp. 180 st. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec ok. 15 min na złoty kolor.
  3. W czasie, gdy kruche ciasto piecze się w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. Ser pleśniowy oraz 2 gruszki kroimy w kostkę. Trzecią gruszkę kroimy w plasterki, będzie użyta do dekoracji.
  4. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz.
  5. Na upieczony spód wykładamy naprzemiennie kostki gruszki, sera pleśniowego i połówki orzechów włoskich. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu układamy plastry gruszki, delikatnie wciskając je pod masę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż do ścięcia się masy.
  6. Tartę podajemy na ciepło lub na zimno. Przed podaniem dekorujemy listkami rukoli oraz startym parmezanem.

Porady – dodatkowe informacje

Dobrze się przechowuje więc niezjedzone porcje sprawdzą się jako lunch do pracy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z czereśniami i kremem śmietankowym
Następny przepis: Tarta z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode