Tarta z dynią na słono

Tarta z dynią na słono

Zapraszamy do odkrycia unikalnego smaku jesieni, z naszym przepisem na tartę dyniową na słono. Ta wykwintna potrawa, pełna soczystej dyni, z wyjątkowym, słonym posmakiem, to doskonały pomysł na ciepłe danie na jesienne popołudnia. Elegancka tarta z dynią na słono jest prostym, a zarazem wyrafinowanym daniem, które z pewnością zachwyci naszych gości podczas rodzinnych spotkań, a także stać się wyjątkową propozycją na weekendowy obiad. Cudowny aromat dyni, delikatne ciasto i niepowtarzalna kombinacja przypraw sprawiają, że ta tarta jest prawdziwym kulinarnym arcydziełem. Warstwa soczystej dyni na kruchym cieście to gwarancja niezapomnianych smaków.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/2 kostki masła+ odrobina do posmarowania blaszki,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • ew. 2 łyżki śmietany 18%.
  • Pozostałe:
  • 1 pomarańczowy pomidor,
  • 1 łyżka masła,
  • ok. 10 g żółtego sera np. Cheddar,
  • ok. 300 g dyni (bez skóry),
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 1/2 kostki sera typu feta.
  • Sos:
  • 2 jajka,
  • 1/2 l mleka,
  • ok. 330 ml śmietanki 30%,
  • 50 g masła,
  • 5 łyżek mąki,
  • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, świeżo zmielony pieprz.

Tarta z dynią na słono – jak zrobić?

  1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera, ugniatamy ciasto. Śmietanę dodajemy tylko wtedy gdy ciasto jest za sypkie, gdy mamy za bardzo rzadkie dodajemy mąki. Uformowaną kulę owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30-60 min. do lodówki. Następnie blaszkę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciasto – kruszymy i ugniatamy palcami, bądź wałkujemy na blacie podsypanym mąką i przenosimy na blaszkę. Boczki także wyklejamy ciastem. Spód i boki nakłuwamy widelcem, podpiekamy ok. 20-30 min. do zarumienia w 180°C. Na podpieczone i trochę ostudzone ciasto wylewamy masę serową.
  2. Sos:
    Na małym ogniu w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze przez około 1 – 2 min. Wlewamy stopniowo mleko, dokładnie mieszając rózgą do ubijania jajek. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z palnika, po lekkim ostudzeniu mieszamy z roztrzepanymi jajkami. A następnie trzemy żółty ser i dodajemy do masy.
    Cebulę kroimy w kostkę, dusimy na maśle (do zeszklenia) ok. 10min. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i chwilę jeszcze wszystko dusimy. Solimy, pamiętając, że ser i feta są już słone. Do sosu wrzucamy dynię z cebulką, mieszamy i wylewamy na podpieczony spód tarty. Dodajemy ser feta (kroimy w większą kostkę) Na wierzch tarty kładziemy plastry pomidora. Wkładamy tartę do piekarnika na ok. 30-40 min. do ścięcia się sosu. Wyjmujemy czekamy do ostudzenia. Najlepiej tartę kroić na drugi dzień. Tarta dobrze smakuje także na zimno, ew. można ją podgrzać w mikrofali czy piekarniku 🙂

Tarta z dynią na słono – dodatkowe informacje

Podajemy z sałatką z roszponką


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z czereśniami i kremem śmietankowym
Następny przepis: Tarta z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode