Tarta z czereśniami i kremem śmietankowym

Tarta z czereśniami i kremem śmietankowym

Ciesz się aromatyczną tartą z czereśniami i kremem śmietankowym, doskonałym letnim deserem, który łączy w sobie słodki smak dojrzałych czereśni z bogatym kremem śmietankowym. To doskonały wybór na podwieczorek lub letnią ucztę na świeżym powietrzu. Korzystając z sezonowych owoców, ta tarta przyciąga swoją soczystością i intensywnym smakiem. Delikatne ciasto, podkreślone kremem z mascarpone i czereśni, stanowi prawdziwą symfonię smaku, która zadowoli każdego wielbiciela owocowych deserów. Czegoż można chcieć więcej od idealnego letniego deseru?

Składniki:

  • Składniki na formę o średnicy 23cm:
  • Spód:
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 75 g masła zimnego
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Frużelina:
  • 250 g wypestkowanych czereśni (lub takich ze słoika)
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej+ wody tyle aby zakryło mąkę
  • Krem:
  • 250 g schłodzonego mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36% schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dekoracja:
  • 3 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • Kakao naturalne

Tarta z czereśniami i kremem śmietankowym – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki na spód włożyć do misy i wyrobić na jednolite ciasto. Zagnieść szybko i schłodzić w lodówce.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wylepić nim dokładnie dno formy. Schłodzić 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto piec około 20-25 minut. W 190 stopni góra-dół. Po upieczeniu wystudzić.
  4. Przygotować frużelinę: wydrylowane czereśnie zagotować w garnku z cukrem. W szklance wymieszać mąkę z wodą. Wolnym strumieniem wlewać do garnka z czereśniami i górując na małym ogniu doprowadzić do zgęstnienia. Gotować 1 minutę.
  5. Ciepłą frużelinę wyłożyć na ciasto.
  6. Wszystkie składniki na krem ubić na sztywną masę i wyłożyć na tartę. Udekorować potartą czekoladą i posypać kakao.

Tarta z czereśniami i kremem śmietankowym – dodatkowe informacje

Czereśnie mogą być zastąpione wiśniami. Mogą być mrożone lub świeże.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z ciastek oreo
Następny przepis: Tarta z dynią na słono

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode