Tarta z czereśniami i kremem śmietankowym
Ciesz się aromatyczną tartą z czereśniami i kremem śmietankowym, doskonałym letnim deserem, który łączy w sobie słodki smak dojrzałych czereśni z bogatym kremem śmietankowym. To doskonały wybór na podwieczorek lub letnią ucztę na świeżym powietrzu. Korzystając z sezonowych owoców, ta tarta przyciąga swoją soczystością i intensywnym smakiem. Delikatne ciasto, podkreślone kremem z mascarpone i czereśni, stanowi prawdziwą symfonię smaku, która zadowoli każdego wielbiciela owocowych deserów. Czegoż można chcieć więcej od idealnego letniego deseru?
admin
Składniki:
- Składniki na formę o średnicy 23cm:
- Spód:
- 150 g mąki pszennej typ 450
- 75 g masła zimnego
- 70 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- Frużelina:
- 250 g wypestkowanych czereśni (lub takich ze słoika)
- 70 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej+ wody tyle aby zakryło mąkę
- Krem:
- 250 g schłodzonego mascarpone
- 250 ml śmietanki 36% schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- Dekoracja:
- 3 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej
- Kakao naturalne
Tarta z czereśniami i kremem śmietankowym – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na spód włożyć do misy i wyrobić na jednolite ciasto. Zagnieść szybko i schłodzić w lodówce.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wylepić nim dokładnie dno formy. Schłodzić 30 minut.
- Schłodzone ciasto piec około 20-25 minut. W 190 stopni góra-dół. Po upieczeniu wystudzić.
- Przygotować frużelinę: wydrylowane czereśnie zagotować w garnku z cukrem. W szklance wymieszać mąkę z wodą. Wolnym strumieniem wlewać do garnka z czereśniami i górując na małym ogniu doprowadzić do zgęstnienia. Gotować 1 minutę.
- Ciepłą frużelinę wyłożyć na ciasto.
- Wszystkie składniki na krem ubić na sztywną masę i wyłożyć na tartę. Udekorować potartą czekoladą i posypać kakao.
Tarta z czereśniami i kremem śmietankowym – dodatkowe informacje
Czereśnie mogą być zastąpione wiśniami. Mogą być mrożone lub świeże.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z ciastek oreo
Następny przepis: Tarta z dynią na słono