Tarta z ciastek oreo
Składniki:
- 32 ciastka oreo
- 400 ml mleczka kokosowego w puszce
- 3/4 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- 8 suszonych daktyli
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- banan
- maliny
Tarta z ciastek oreo – jak zrobić?
-
1.
Ciastka rozdzielamy i wyjmujemy z nich krem, daktyle namaczamy.
-
2.
Spód tarty:
Ciemną część ciastek mielimy na drobny proszek. Odkładamy 1/4. Do reszty proszku dodajemy dwie łyżki oleju kokosowego i namoczone wcześniej daktyle. Wszystko razem blendujemy do uzyskania lepiącej masy, którą następnie wykładamy na blaszkę od tarty, ugniatamy i wkładamy do lodówki.
-
3.
Nadzienie:
Kaszę zalewamy puszką mleczka kokosowego, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy i gotujemy na małym ogniu do miękkości kaszy. Podlewamy wodą w razie konieczności. Ostudzoną kaszę blendujemy z masą z ciastek oreo i łyżką oleju kokosowego. Wykładamy na wystudzony spód i ponownie wkładamy do lodówki.
-
4.
Wierzch:
Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę wylewamy na ciasto i posypujemy resztą proszku ze zmielonych ciastek. Tartę dekorujemy bananem i malinami.
Tarta z ciastek oreo – dodatkowe informacje
Maliny można zastąpić truskawkami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z budyniem i owocami
Następny przepis: Tarta z czereśniami i kremem śmietankowym