Tarta z ciastek oreo

Tarta z ciastek oreo

Witajcie miłośnicy słodkości i wyjątkowych smaków! Przedstawiam przepis, który uwodzi nie tylko smakiem, ale również prostotą wykonania. Tarta z ciastek Oreo to prawdziwy raj dla podniebienia. Połączenie najpopularniejszych na świecie ciasteczek z innymi składnikami tworzy kompozycję, której nikt nie jest w stanie odmówić. Ta tarta to idealny deser na wszelkiego rodzaju spotkania – niezależnie czy to rodzinne przyjęcie, czy spotkania ze znajomymi. Oczywiście, można też zrobić ją dla samego siebie i cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem, siedząc wygodnie na kanapie i ciesząc się ulubionym filmem.

Składniki:

  • 32 ciastka oreo
  • 400 ml mleczka kokosowego w puszce
  • 3/4 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 8 suszonych daktyli
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • banan
  • maliny

Tarta z ciastek oreo – jak zrobić?

  1. 1.

    Ciastka rozdzielamy i wyjmujemy z nich krem, daktyle namaczamy.

  2. 2.

    Spód tarty:

    Ciemną część ciastek mielimy na drobny proszek. Odkładamy 1/4. Do reszty proszku dodajemy dwie łyżki oleju kokosowego i namoczone wcześniej daktyle. Wszystko razem blendujemy do uzyskania lepiącej masy, którą następnie wykładamy na blaszkę od tarty, ugniatamy i wkładamy do lodówki.

  3. 3.

    Nadzienie:

    Kaszę zalewamy puszką mleczka kokosowego, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy i gotujemy na małym ogniu do miękkości kaszy. Podlewamy wodą w razie konieczności. Ostudzoną kaszę blendujemy z masą z ciastek oreo i łyżką oleju kokosowego. Wykładamy na wystudzony spód i ponownie wkładamy do lodówki.

  4. 4.

    Wierzch:

    Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę wylewamy na ciasto i posypujemy resztą proszku ze zmielonych ciastek. Tartę dekorujemy bananem i malinami.

Tarta z ciastek oreo – dodatkowe informacje

Maliny można zastąpić truskawkami


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta z budyniem i owocami
Następny przepis: Tarta z czereśniami i kremem śmietankowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode