Tarta śliwkowa na cieście francuskim

Tarta śliwkowa na cieście francuskim

Tarta ze śliwkami na cieście francuskim to doskonały deser, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodko-kwasnych smaków. To połączenie chrupiącego ciasta i soczystych, delikatnie podpieczonych śliwek stworzy prawdziwą symfonię smaków w twojej kuchni. Tarta doskonale sprawdzi się jako romantyczny deser na dwa, ale także jako przysmak na spotkanie w gronie znajomych czy rodzinnym obiedzie. To klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody i zawsze robi wrażenie. Łączy w sobie prostotę wykonania z niepowtarzalnym aromatem i wyglądem, który zachwyci wszystkich gości.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 dag śliwek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 0,5l mleka
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • tłuszcz do formy

Tarta ze śliwkami na cieście francuskim

  1. Formę na tartę smarujemy tłuszczem. Wykładamy ciasto francuskie odcinając pozostałe ciasto. Całość nakłuwamy widelcem.
  2. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do przestudzenia. W międzyczasie myjemy i kroimy śliwki na połówki.
  3. Chłodny budyń wykładamy na ciasto. Układamy na nim śliwki, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Jeżeli zostało nam ciasto, możemy je ułożyć na wierzchu według uznania. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Tarta śliwkowa na cieście francuskim – dodatkowe informacje

Kiedy tarta wystygnie możemy posypać ją cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta rabarbarowo-truskawkowa
Następny przepis: Tarta z białą czekoladą i malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode