Tarta śliwkowa na cieście francuskim
Tarta ze śliwkami na cieście francuskim to doskonały deser, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodko-kwasnych smaków. To połączenie chrupiącego ciasta i soczystych, delikatnie podpieczonych śliwek stworzy prawdziwą symfonię smaków w twojej kuchni. Tarta doskonale sprawdzi się jako romantyczny deser na dwa, ale także jako przysmak na spotkanie w gronie znajomych czy rodzinnym obiedzie. To klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody i zawsze robi wrażenie. Łączy w sobie prostotę wykonania z niepowtarzalnym aromatem i wyglądem, który zachwyci wszystkich gości.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 30 dag śliwek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 0,5l mleka
- cukier waniliowy
- cynamon
- tłuszcz do formy
Tarta ze śliwkami na cieście francuskim
- Formę na tartę smarujemy tłuszczem. Wykładamy ciasto francuskie odcinając pozostałe ciasto. Całość nakłuwamy widelcem.
- Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do przestudzenia. W międzyczasie myjemy i kroimy śliwki na połówki.
- Chłodny budyń wykładamy na ciasto. Układamy na nim śliwki, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Jeżeli zostało nam ciasto, możemy je ułożyć na wierzchu według uznania. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Tarta śliwkowa na cieście francuskim – dodatkowe informacje
Kiedy tarta wystygnie możemy posypać ją cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta rabarbarowo-truskawkowa
Następny przepis: Tarta z białą czekoladą i malinami