Tarta rafaello
Tarta Rafaello to wyjątkowy deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Słodki krem kokosowy, uspokajać będzie podniebienie po jednym kęsie, natomiast chrupiące migdały dodadzą deserowi niepowtarzalnego smaku. Ta tarta, mimo że wygląda na skomplikowaną, jest naprawdę prosta do zrobienia. Niesamowita kombinacja składników sprawia, że jest to idealny deser na specjalne okazje. Tarta Rafaello będzie też doskonałym pomysłem dla miłośników batoników Rafaello. Tej rozkoszy nie da się opisać, trzeba jej po prostu spróbować. Przygotuj tę wyjątkową tartę i podbij serca swoich bliskich.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Spód:
- 360 g wafelków kokosowych (bez czekolady)
- 70 g wiórków kokosowych
- 120 g stopionego i lekko przestudzonego masła
- Masa:
- 500 ml kremówki
- 200 g białej czekolady
- 100 g wiórków kokosowych
Tarta rafaello – jak zrobić?
- Wafelki rozdrabniamy na mąkę (najlepiej użyć do tego robota kuchennego lub blendera z kielichem). Dodajemy do nich wiórki i masło. Energicznie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną masą wykładamy spód formy na tartę o średnicy 24 cm, dociskając dokładnie masę do dna i boków. Formę wstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Czekoladę topimy w kąpieli wodnej a następnie studzimy do temperatury pokojowej. (Pamiętajcie, że biała czekolada topi się zupełnie inaczej niż mleczna czy gorzka i nie należy topić jej w bardzo wysokiej temperaturze. Co jakiś czas zdejmujcie miskę znad garnka z gotującą się na najmniejszym ogniu wodą, aby obniżyć jej temperaturę. Zbyt gwałtownie roztapiana czekolada rozwarstwi się lub pojawią się w niej grudki).
- Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cienkim strumieniem przestudzoną czekoladę (ciepła czekolada zważy śmietanę) oraz kokos. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.
- Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, wierzch wyrównujemy długim i płaskim nożem i posypujemy kokosem. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Tarta rafaello – dodatkowe informacje
Przed wyjęciem tarty, podważcie odrobinę boki wkładając w kilku miejscach między ciasto a formę szpic cienkiego noża. Tarta najlepiej smakuje i najłatwiej się kroi jeśli jest wyjęta z lodówki około 30 minut wcześniej i nabierze temperatury pokojowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta rabarbarowo-truskawkowa
Następny przepis: Tarta z białą czekoladą i malinami