Tarta rabarbarowo-truskawkowa

Tarta rabarbarowo-truskawkowa

Cieszmy się bogactwem sezonowych owoców! Tarta rabarbarowo-truskawkowa to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników słodkich wypieków. Natychmiastowo uwodzi podniebienie swoją kuszącą kompozycją smaków, w której kwaśny rabarbar i soczyste truskawki tworzą niepowtarzalną harmonię. Wszystko to jest otulone kruchym ciastem, które doskonale uzupełnia owocowe nuty. Pachnąca tarta rabarbarowo-truskawkowa to kwintesencja wiosny i lata ujęta w jednym deserze. Jest nie tylko smaczna, ale i efektownie prezentuje się na stole. Z pewnością zaskoczy i zachwyci Waszych gości swoją niebanalnością. Idealna dla tych, którzy lubią połączenie słodkiego z odrobiną kwaskowatości.

Składniki:

  • ciastko:
  • 2 szklanki i 3 łyżki mąki
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 malutkie jajko
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • farsz:
  • 2-3 gałązki rabarbaru (w zależności od wielkości)
  • 2 garście truskawek

1. Tarta rabarbarowo-truskawkowa – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy. Następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na 15-20 minut.
  2. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczki o wymiarach 1cmx1cm.
  3. Truskawki, jeśli są duże, również kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Ciasto dzielimy na 2 części (30% i 70%). Większą część wykładamy na posmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 25 cm.
  5. Na ciasto układamy owoce – najpierw rabarbar, pomiędzy nim i na nim truskawki (jeśli nie są wystarczająco słodkie, możemy lekko posypać cukrem).
  6. Z pozostałej części ciasta robimy kratkę na wierzch.
  7. Pieczemy około godziny w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.

* Można posypać cukrem pudrem dla dekoracji.

Tarta rabarbarowo-truskawkowa – dodatkowe informacje

1. Polecam także rabarbar z truskawkami zastąpić startymi jabłkami z cynamonem – wyśmienita szarlotka gwarantowana.


2. Jeśli ciasto będzie się za bardzo lepiło, można dodać trochę mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta pomidorowa „do góry nogami”
Następny przepis: Tarta rafaello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode