Tarta rabarbarowo-truskawkowa
Cieszmy się bogactwem sezonowych owoców! Tarta rabarbarowo-truskawkowa to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników słodkich wypieków. Natychmiastowo uwodzi podniebienie swoją kuszącą kompozycją smaków, w której kwaśny rabarbar i soczyste truskawki tworzą niepowtarzalną harmonię. Wszystko to jest otulone kruchym ciastem, które doskonale uzupełnia owocowe nuty. Pachnąca tarta rabarbarowo-truskawkowa to kwintesencja wiosny i lata ujęta w jednym deserze. Jest nie tylko smaczna, ale i efektownie prezentuje się na stole. Z pewnością zaskoczy i zachwyci Waszych gości swoją niebanalnością. Idealna dla tych, którzy lubią połączenie słodkiego z odrobiną kwaskowatości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciastko:
- 2 szklanki i 3 łyżki mąki
- 1/2 margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 malutkie jajko
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- farsz:
- 2-3 gałązki rabarbaru (w zależności od wielkości)
- 2 garście truskawek
1. Tarta rabarbarowo-truskawkowa – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy. Następnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na 15-20 minut.
- Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczki o wymiarach 1cmx1cm.
- Truskawki, jeśli są duże, również kroimy na mniejsze kawałki.
- Ciasto dzielimy na 2 części (30% i 70%). Większą część wykładamy na posmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 25 cm.
- Na ciasto układamy owoce – najpierw rabarbar, pomiędzy nim i na nim truskawki (jeśli nie są wystarczająco słodkie, możemy lekko posypać cukrem).
- Z pozostałej części ciasta robimy kratkę na wierzch.
- Pieczemy około godziny w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
* Można posypać cukrem pudrem dla dekoracji.
Tarta rabarbarowo-truskawkowa – dodatkowe informacje
1. Polecam także rabarbar z truskawkami zastąpić startymi jabłkami z cynamonem – wyśmienita szarlotka gwarantowana.
2. Jeśli ciasto będzie się za bardzo lepiło, można dodać trochę mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta pomidorowa „do góry nogami”
Następny przepis: Tarta rafaello