Tarta na cieście francuskim z cukinią, pomidorami i mozzarellą
Podróżuj z nami do serca Francji dzięki temu przepisowi na tartę francuską z pomidorami, cukinią i mozzarellą! To wielozadaniowe danie łączy w sobie prostotę składników i elegancję francuskiej kuchni. Delikatne ciasto francuskie tworzy idealną kanwę dla bogatych, letnich smaków dojrzewającej pod słońcem cukinii i soczystych pomidorów. Kiedy dodasz do tego topioną, kremową mozzarellę, zrozumiesz, dlaczego to jest jedno z naszych ulubionych dań na kolację lub lunch. To idealny przepis na rodzinny posiłek lub spotkanie ze znajomymi, który z pewnością zachwyci smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- + ciasto francuskie
- + 1 kulka mozzarelli
- + 1 pomidor
- + 1 mała cukinia
- + 1 mała cebula
- + 4 jajka
- + 100ml śmietany 12%
- + oliwa z oliwek
- + oregano
- + sól i pieprz
Tarta na cieście francuskim z cukinią, pomidorami i mozzarellą – jak zrobić?
- Blaszkę do tarty oprószyć mąką, wyłożyć na niej ciasto francuskie i podpiec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. (warto położyć na nie folię aluminiową i dociążyć je np. fasolą, żeby ciasto zbytnio nie wyrosło)
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i blanszujemy na niej cebulę oraz cienko pokrojone plasterki cukini. Pomidora kroimy w ósemki, mozzarellę w cienkie plastry. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną.
- Zarumienione ciasto wyjmujemy, układamy na nim kawałki pomidora, cukinię z cebulką i zalewamy mieszanką jajek ze śmietaną. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli, posypujemy oregano, dodajemy pieprz i sól do smaku.
- Tartę pieczemy w temp. 220°C przez ok. 30 minut. Lekko potrząsając sprawdzamy czy jajko na środku się ścięło. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na chwilkę i podajemy jako przystawkę. Jeśli trochę zostanie, można zjeść ją nawet na zimno. 🙂
Tarta na cieście francuskim z cukinią, pomidorami i mozzarellą – dodatkowe informacje
Tartę można posypać listkami świeżej bazylii, jednak obecnie nie mam takiej możliwości. 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta z warzywami na cieście bez masła
Następny przepis: Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i fetą.