Tarta mięsna

Tarta mięsna

Wyobraź sobie idealny obiad, gdy na stole ląduje aromatyczna tarta mięsna. Czy jest coś lepszego niż krucha, złocista skorupa napełniona bogatym, soczystym nadzieniem z mięsa? To któregoś rodzaju magia, która łączy w sobie eleganckie akcenty francuskiej kuchni z sercem i duszą domowego gotowania. Tarta mięsna to prawdziwe danie komfortowe – satysfakcjonujące, podnoszące na duchu i pełne smaków. Czy gotowanie z miłością, a nie skomplikowanymi technikami, jest dla Ciebie ważniejsze? Jeśli tak, ten przepis jest dla Ciebie. Rozkoszuj się nim na kolację, na obiad albo podczas letniego pikniku. Z pewnością zaskoczysz swoich gości.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag schłodzonego masła
  • duże jajko
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw (patrz rada)
  • Farsz:
  • 30 dag pieczarek
  • 40 dag mielonego mięsa
  • olej
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • Sos:
  • 20 dag śmietany
  • 4 duże jajka
  • sól, pieprz, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, słodka papryka
  • 8 dag startego żółtego sera

Tarta mięsna – jak zrobić?

  1. Mąkę ucieramy z masłem i mieszanką przypraw, aż powstanie kruszonka. Dodajemy mleko i jajko. Zagniatamy, schładzamy 30 minut. Rozwałkowujemy na 1/2-cm placek. Wyklejamy natłuszczoną formę (śr. 24 cm). Spód nakłuwamy. Pieczemy 20 minut w 200 °C.
  2. Farsz: cebulę siekamy, szklimy z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i koncentrat. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy ok. 15 minut. Wykładamy na ciasto.
  3. Sos: śmietanę mieszamy z jajkami, 1/2 żółtego sera i przyprawami. Polewamy tartę. Posypujemy resztą sera i papryką. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 °C.

Tarta mięsna – dodatkowe informacje

RADY Małgorzaty Palej

Mieszanka przypraw: łyżka soli, 1,5 łyżki słodkiej papryki, łyżka granulowanego czosnku, po 1/2 łyżki ostrej papryki, czarnego pieprzu, granulowanej cebuli, oregano, tymianku. Mieszankę przechowujemy w słoiczku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami
Następny przepis: Tarta z warzywami na cieście bez masła

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode