Tarta mięsna
Wyobraź sobie idealny obiad, gdy na stole ląduje aromatyczna tarta mięsna. Czy jest coś lepszego niż krucha, złocista skorupa napełniona bogatym, soczystym nadzieniem z mięsa? To któregoś rodzaju magia, która łączy w sobie eleganckie akcenty francuskiej kuchni z sercem i duszą domowego gotowania. Tarta mięsna to prawdziwe danie komfortowe – satysfakcjonujące, podnoszące na duchu i pełne smaków. Czy gotowanie z miłością, a nie skomplikowanymi technikami, jest dla Ciebie ważniejsze? Jeśli tak, ten przepis jest dla Ciebie. Rozkoszuj się nim na kolację, na obiad albo podczas letniego pikniku. Z pewnością zaskoczysz swoich gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag schłodzonego masła
- duże jajko
- 1/4 szkl. mleka
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw (patrz rada)
- Farsz:
- 30 dag pieczarek
- 40 dag mielonego mięsa
- olej
- duża cebula
- ząbek czosnku
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- Sos:
- 20 dag śmietany
- 4 duże jajka
- sól, pieprz, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, słodka papryka
- 8 dag startego żółtego sera
Tarta mięsna – jak zrobić?
- Mąkę ucieramy z masłem i mieszanką przypraw, aż powstanie kruszonka. Dodajemy mleko i jajko. Zagniatamy, schładzamy 30 minut. Rozwałkowujemy na 1/2-cm placek. Wyklejamy natłuszczoną formę (śr. 24 cm). Spód nakłuwamy. Pieczemy 20 minut w 200 °C.
- Farsz: cebulę siekamy, szklimy z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i koncentrat. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy ok. 15 minut. Wykładamy na ciasto.
- Sos: śmietanę mieszamy z jajkami, 1/2 żółtego sera i przyprawami. Polewamy tartę. Posypujemy resztą sera i papryką. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 °C.
Tarta mięsna – dodatkowe informacje
RADY Małgorzaty Palej
Mieszanka przypraw: łyżka soli, 1,5 łyżki słodkiej papryki, łyżka granulowanego czosnku, po 1/2 łyżki ostrej papryki, czarnego pieprzu, granulowanej cebuli, oregano, tymianku. Mieszankę przechowujemy w słoiczku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami
Następny przepis: Tarta z warzywami na cieście bez masła