Tarta francuska z dynią, karmelizowaną cebulą i kozim twarożkiem
Lato może być ulubioną porą roku dla niektórych, ale to jest porywa. Jesień niesie ze sobą kojące kolory, chłodne noce i niewyczerpany zbiór przepisów na potrawy z dyni. Dlatego też, chcielibyśmy przedstawić Ci przepis na Tartę francuską z dynią, karmelizowaną cebulą i kozim twarożkiem. To danie z pewnością doda uroku każdemu jesiennemu posiłkowi. Pachnąca, chrupiąca spód, soczysta dynia, słodko-słona karmelizowana cebula i delikatny kozi twarożek tworzą niezapomnianą mieszankę smaków, która pobudzi Twoje kubki smakowe. Ta tarta francuska to esencja kuchni jesiennej!
admin
Składniki:
- 200g sera koziego typu chevre
- 100ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 500g obranej dyni
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 200g ciasta francuskiego
- olej
- sól, pieprz, suszony czosnek
Tarta francuska z dynią, karmelizowaną cebulą i kozim twarożkiem – jak zrobić?
- Dynię pokroić w plastry, ułożyć na blasze, skropić olejem i przyprawić solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem. Blachę wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 10 minut, aż dynia lekko zmięknie.
- Cebulę posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć ją przez 3 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodać ocet balsamiczny i cukier trzcinowy. Cebulę karmelizować przez ok. 5-7 minut.
- Przygotować formę do tarty i wyłożyć ją ciastem francuskim. Ciasto nakłuć równomiernie i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec je ok. 7-10 minut, aż się lekko przyrumieni.
- Na ciasto wyłożyć cebulę i paski dyni. Śmietanę rozmieszać z jajkami i doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem polać warzywa. Na wierzchu tarty ułożyć małe kawałki serka koziego. Tartę zapiekać w 200 stopniach z termoobiegiem przez ok. 30 minut.
Tarta francuska z dynią, karmelizowaną cebulą i kozim twarożkiem – dodatkowe informacje
Smak tarty świetnie podkreśli parę kropel octu balsamicznego. Dobrym dodatkiem mogą być również uprażone pestki dyni, które urozmaicą teksturę potrawy i nadadzą jej chrupkości i interesującego smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta dyniowa na słodko
Następny przepis: Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym