Tarta francuska z dynią, karmelizowaną cebulą i kozim twarożkiem

Tarta francuska z dynią, karmelizowaną cebulą i kozim twarożkiem

Lato może być ulubioną porą roku dla niektórych, ale to jest porywa. Jesień niesie ze sobą kojące kolory, chłodne noce i niewyczerpany zbiór przepisów na potrawy z dyni. Dlatego też, chcielibyśmy przedstawić Ci przepis na Tartę francuską z dynią, karmelizowaną cebulą i kozim twarożkiem. To danie z pewnością doda uroku każdemu jesiennemu posiłkowi. Pachnąca, chrupiąca spód, soczysta dynia, słodko-słona karmelizowana cebula i delikatny kozi twarożek tworzą niezapomnianą mieszankę smaków, która pobudzi Twoje kubki smakowe. Ta tarta francuska to esencja kuchni jesiennej!

Składniki:

  • 200g sera koziego typu chevre
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 500g obranej dyni
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 200g ciasta francuskiego
  • olej
  • sól, pieprz, suszony czosnek

Tarta francuska z dynią, karmelizowaną cebulą i kozim twarożkiem – jak zrobić?

  1. Dynię pokroić w plastry, ułożyć na blasze, skropić olejem i przyprawić solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem. Blachę wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 10 minut, aż dynia lekko zmięknie.
  2. Cebulę posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć ją przez 3 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodać ocet balsamiczny i cukier trzcinowy. Cebulę karmelizować przez ok. 5-7 minut.
  3. Przygotować formę do tarty i wyłożyć ją ciastem francuskim. Ciasto nakłuć równomiernie i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec je ok. 7-10 minut, aż się lekko przyrumieni.
  4. Na ciasto wyłożyć cebulę i paski dyni. Śmietanę rozmieszać z jajkami i doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem polać warzywa. Na wierzchu tarty ułożyć małe kawałki serka koziego. Tartę zapiekać w 200 stopniach z termoobiegiem przez ok. 30 minut.

Tarta francuska z dynią, karmelizowaną cebulą i kozim twarożkiem – dodatkowe informacje

Smak tarty świetnie podkreśli parę kropel octu balsamicznego. Dobrym dodatkiem mogą być również uprażone pestki dyni, które urozmaicą teksturę potrawy i nadadzą jej chrupkości i interesującego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta dyniowa na słodko
Następny przepis: Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode