Tarta czekoladowa z wiśniami

Tarta czekoladowa z wiśniami

Ulruby otulone aksamitną czekoladową polewą, wyrafinowane połączenie intensywnego kakao z kwaśną świeżością soczystych wiśni – czyż to nie brzmi kusząco? Przedstawiamy przepis na tę wyjątkową tarta czekoladową z wiśniami. Upieczona na chrupiącym spodzie o delikatnym maślanym smaku, wywołuje olśniewające kontrasty smakowe, które rozpływają się w ustach. Jest to połączenie, które pokochają wszyscy miłośnicy słodko-kwaśnych wrażeń na podniebieniu. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie będą mogli oprzeć się jej urokowi. To jest prawdziwy smak lata na twoim stole, który przyciągnie i rozświetli każde spotkanie. Przygotuj się na deser, który stanie się gwiazdą każdego posiłku!

Składniki:

  • ciasto:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • odrobinka ostrej papryki chili
  • mus czekoladowy:
  • 300ml śmietanki 30%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 jaja
  • szklanka wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • do dekoracji:
  • 200ml śmietanki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kandyzowane wisienki

Tarta czekoladowa z wiśniami – jak zrobić?

  1. Ciasto: obie mąki wymieszać; masło posiekać z mąką, dodając kakao, chili i cukier puder. Następnie dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto (w razie konieczności można dodać łyżkę zimnej wody), owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na kształt formy (śr. 25cm) z zapasem na brzegi na grubość ok 5mm (można przykryć w wierzchu folią, żeby nie kleiło się do wałka). Ciastem wyłożyć dno i boki formy resztę ciasta obciąć (wałkując po brzegach formy), nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na papier wysypać kulki ceramiczne lub fasolę. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć serduszka (lub inne kształty), ułożyć na blasze. Tartę i ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 180st.C.
  2. Mus: (kilka godzin wcześniej) czekoladę połamać, zalać 100ml śmietanki, podgrzewać w rondelku aż do rozpuszczenia czekolady, schłodzić w lodówce. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Czekoladową śmietankę wymieszać z białą, ubić, wymieszać z pianą jajeczną, dodać wiśnie.
  3. Z ciasta usunąć kulki i papier, wyłożyć mus, wstawić z powrotem do piekarnika, piec 20 minut w temp. 180st.C.
  4. Upieczoną tartę ostudzić.
  5. Dekoracja: śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Bitą śmietankę przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, udekorować wierzch tarty śmietanką, wisienkami, ciastkami.

Tarta czekoladowa z wiśniami – dodatkowe informacje

chili można pominąć


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta dyniowa na słodko
Następny przepis: Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode