Tarta czekoladowa z mixem orzechów

Tarta czekoladowa z mixem orzechów

Czekolada i orzechy to duet, który niezmiennie zachwyca podniebienie wielu smakoszy. Kombinacja tych dwóch składników jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa – szczególnie kiedy użyjemy gorzkiej, niskoprzetworzonej czekolady oraz orzechów dostarczających cennych tłuszczów i białka. Tarta czekoladowa z mixem orzechów to idealny deser dla miłośników intensywnych smaków. Chrupiące orzechy skomponowane z kruchym podpieczonym ciastem tworzą pyszną bazę dla aksamitnego nadzienia z gorzkiej czekolady. Tarta czekoladowa z orzechami to doskonały wybór na weekendowe słodkie pozamiały, ale i elegancki finał eleganckiego przyjęcia.

Składniki:

  • CIASTO
  • 150g masła
  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • MASA
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 100g masła
  • 100g różnych orzechów (migdały, orzechy włoskie, laskowe)
  • pół kieliszka likieru kawowego, czekoladowego lub orzechowego (można pominąć)

Tarta czekoladowa z mixem orzechów – jak zrobić?

  1. Z podanych składników na ciasto, zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na pół godziny. Orzechy i migdały pokroić na kawałki i prażyć na suchej patelni ok 2 min, dodać łyżkę cukru i prażyć jeszcze chwilkę do rozpuszczenia cukru. Wysypać na płaski talerz by ostygły.
  2. Czekoladę połamać, przełożyć do garnuszka wraz z margaryną i rozpuścić nad parą gotującej się wody. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim naczynie do tarty, widelcem nakłuć spód ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 15 -20min. (musi się podpiec).
  3. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać likier, ubite żółtka z jajkiem i orzechy. Porządnie wymieszać w celu połączenia się składników. Gotową masę wyłożyć na podpieczone ciasto i piec jeszcze ok 10-15 min aż czekolada lekko się zapiecze. Tarta najlepsza jest wystudzona, wtedy dobrze się kroi. Jak wystygnie, można włożyć ją do lodówki.

Tarta czekoladowa z mixem orzechów – dodatkowe informacje

1/ Jeżeli ktoś lubi mocno słodkie i mleczne ciasta, to polecam użyć do masy 200g czekolady mlecznej a gorzkiej już nie dodawać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta cytrynowa z malinami
Następny przepis: Tarta dyniowa na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode