Tarta czekoladowa z mixem orzechów
Czekolada i orzechy to duet, który niezmiennie zachwyca podniebienie wielu smakoszy. Kombinacja tych dwóch składników jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa – szczególnie kiedy użyjemy gorzkiej, niskoprzetworzonej czekolady oraz orzechów dostarczających cennych tłuszczów i białka. Tarta czekoladowa z mixem orzechów to idealny deser dla miłośników intensywnych smaków. Chrupiące orzechy skomponowane z kruchym podpieczonym ciastem tworzą pyszną bazę dla aksamitnego nadzienia z gorzkiej czekolady. Tarta czekoladowa z orzechami to doskonały wybór na weekendowe słodkie pozamiały, ale i elegancki finał eleganckiego przyjęcia.
admin
Składniki:
- CIASTO
- 150g masła
- 250g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- kilka kropel aromatu rumowego
- MASA
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 100g masła
- 100g różnych orzechów (migdały, orzechy włoskie, laskowe)
- pół kieliszka likieru kawowego, czekoladowego lub orzechowego (można pominąć)
Tarta czekoladowa z mixem orzechów – jak zrobić?
- Z podanych składników na ciasto, zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na pół godziny. Orzechy i migdały pokroić na kawałki i prażyć na suchej patelni ok 2 min, dodać łyżkę cukru i prażyć jeszcze chwilkę do rozpuszczenia cukru. Wysypać na płaski talerz by ostygły.
- Czekoladę połamać, przełożyć do garnuszka wraz z margaryną i rozpuścić nad parą gotującej się wody. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim naczynie do tarty, widelcem nakłuć spód ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 15 -20min. (musi się podpiec).
- Do przestudzonej masy czekoladowej dodać likier, ubite żółtka z jajkiem i orzechy. Porządnie wymieszać w celu połączenia się składników. Gotową masę wyłożyć na podpieczone ciasto i piec jeszcze ok 10-15 min aż czekolada lekko się zapiecze. Tarta najlepsza jest wystudzona, wtedy dobrze się kroi. Jak wystygnie, można włożyć ją do lodówki.
Tarta czekoladowa z mixem orzechów – dodatkowe informacje
1/ Jeżeli ktoś lubi mocno słodkie i mleczne ciasta, to polecam użyć do masy 200g czekolady mlecznej a gorzkiej już nie dodawać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta cytrynowa z malinami
Następny przepis: Tarta dyniowa na słodko