Tarta czekoladowa a’la Sacher
Tarta czekoladowa a’la Sacher to wyjątkowa, słodka rozkosz dla każdego miłośnika czekolady. Wywodząca się z Austrii, tarta ta jest prawdziwą klasyką deserów, która zdobyła miłośników na całym świecie. Korzystając z najprostszych składników, łączy w sobie delikatną teksturę i głęboki, czekoladowy smak. Ta tarta to nie tylko pyszny deser, ale także okazja do cieszenia się procesem pieczenia. Przygotować ją może każdy, kto posiada kilka podstawowych składników kuchennych. Choć tarta czekoladowa a’la Sacher wymaga cierpliwości i drobnej precyzji, efekt końcowy jest warty każdej poświęconej minuty. Pełna elegancji i smaku, to idealna propozycja na wyjątkowe okazje.
admin
Składniki:
- ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- dodatkowo:
- 130 g dżemu morelowego
- ganasz:
- 90 g czekolady gorzkiej (64% kakao)
- 120 g śmietanki 30%
Tarta czekoladowa a’la sacher – jak zrobić?
- Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę to tarty lub dno tortownicy o średnicy 20 cm (ja użyłam tortownicy 21 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce przez ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160-170 stopni, wstawiamy ciasto i pieczemy 20 minut.
-
Dżem morelowy lekko podgrzewamy (np. w mikrofalówce) i smarujemy nim ciasto. Schładzamy.
Śmietankę podgrzewamy, wkładamy połamaną czekoladę, odstawiamy na chwilkę, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli zostają grudki czekolady, to jeszcze lekko podgrzewamy całość). Ganasz wylewamy na powierzchnię ciasta i rozprowadzamy równą warstwą. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Tarta czekoladowa a’la Sacher – dodatkowe informacje
Powierzchnię tarty możemy dowolnie udekorować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarta cytrynowa z malinami
Następny przepis: Tarta dyniowa na słodko