Tarta cytrynowa z malinami

Tarta cytrynowa z malinami

Radośnie kolorowa, krzykliwie aromatyczna, kontrastująca słodyczą owoców z kwaskowatością cytryny – tarta cytrynowa z malinami to doskonały wybór, jeśli chcesz uczcić letnie chwile lub po prostu nadać dniu trochę słonecznej atmosfery. Cytrusowy krem przenika delikatne, kruche ciasto, a wykończenie w postaci soczystych, dojrzałych malin dodaje deserowi elegancji. Tarta jest nie tylko wizualnie atrakcyjna, ale także oferuje zrównoważoną symfonię smaków, która zaspokoi podniebienia zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ta przepisura jest gotowa odświeżyć każde spotkanie rodzinne czy przyjęcie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ kostki masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • Krem:
  • ¾ szklanki wyciśniętego soku z 2 cytryn
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki masła
  • 25 g żelatyny
  • świeże maliny do dekoracji

Tarta cytrynowa z malinami – jak zrobić?

  1. Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm, powinien być większy od formy do tarty, którą posiadasz. Ciasto nawiń na wałek i rozwiń nad foremką, dociśnij ciasto, aby dobrze przylegało do formy, następnie nakłuj ciasto widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190˚C. Dobrze ostudź.
  3. Wyciśnij do rondelka sok z cytryn.
  4. W rondelku wymieszaj sok z: jajkami, cukrem i żelatyną. Podgrzej garnek na małym ogniu mieszając, aż krem zrobi się gęstszy. Zdejmij z ognia. Po 5 minutach dodaj stopniowo kosteczki pokrojonego masła, cały czas mieszając.
  5. Po dodaniu masła, krem wylej do upieczonego w formie ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, wyjmij tartę z formy i udekoruj świeżymi malinami.

Słowa kluczowe: tarta cytrynowa z malinami

Tarta cytrynowa z malinami – dodatkowe informacje

Możesz wybrać też żelatynę w listkach. Jest łatwiejsza w użyciu od granulowanej i nie pozostawia grudek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta cytrynowa pod bezą
Następny przepis: Tarta czekoladowa a'la Sacher

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode