Tarta borówkowe niebo
Podnieś swój deser na wyżyny kulinarnego mistrzostwa z naszą Tartą Borówkowym Niebem. Ta wspaniała, gęsta tarta, wypełniona soczystymi borówkami, to prawdziwe odejście od zwykłych standardów słodkości. Jej kremowa tekstura, połączona z delikatnym bodźcem kwaśnych borówek, sprawia, że jest nie tylko pięknem dla oka, ale także prawdziwym koncertem smaków. Ten przepis jest idealny zarówno na specjalne okazje, jak i na codzienną, przytulną kolację. W końcu nie ma nic lepszego niż skończyć dzień niesamowitym deserem, który zaspokaja żądze smaku. Zapraszamy do tworzenia własnej Tarty Borówkowego Nieba!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na czekoladowy spód:
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 35 g kakao
- około 1/4 szklanki mleka
- Na krem:
- śmietana kremówka 0,5l
- likier latte macchiato
- cukier wanilinowy
Tarta borówkowe niebo – jak zrobić?
- Spód: Masło z cukrem i wanilią umieścić w misce i miksować przez około 3 minuty (nie zmniejszać ilości cukru bo ciasto będzie za gorzkie), dodać jajko i miksować przez 1-2 minuty, następnie dodać przesianą mąkę oraz kakao i krótko zmiksować dodając trochę mleka do połączenia się składników w jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godzinę do czasu aż ciasto stężeje. Tortownicę o średnicy 25 cm posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto rozwałkować na 4 mm placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia dodatkowo podsypanymi mąką. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć tortownicę, dno i 1 cm boków. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek o średnicy 4 mm o długości równej obwodowi tortownicy. Wałeczek ułożyć przy brzegu tortownicy dociskając i przycisnąć go do brzegów. Następnie przycisnąć go palcem do ciasta znajdującego się już w formie, tak aby do niego przylgnął. Ciasto wstawić do lodówki na kilka minut. Spód podziurkować dokładnie widelcem, raz koło razu i wstawić do piekarnika. Piec przez 19 minut i ostudzić.
- Krem: Kremówkę ubić z cukrem wanilinowym, pod koniec ubijania dodać kieliszek likieru. Wyłożyć na ostudzony spód.
- Na koniec wierzch ciasta posypać borówkami i smacznego!
Porady – Dodatkowe informacje
1. Kremówkę polecam firmy Debic (występuje w wersji słodzonej z aromatami przez co już nie trzeba dodawać cukru wanilinowego do ubijania, a smak będzie ciekawszy).
2. Zamiast likieru kawowego latte macchiato można użyć likieru z białej czekolady.
3. Żeby skrócić czas wykonania, przygotowane ciasto na spód można włożyć do zamrażarki zamiast do lodówki.
4. Uwaga! Likier należy wlewać po kropelce, gdyż krem może się zważyć.
5. Borówki można zastąpić dowolnymi owocami.