Tarta bananowa
Znudziły Ci się zwykłe ciasta i szukasz czegoś nowego? Spróbuj naszego przepisu na tartę bananową. To niezwykle smaczne ciasto, które z pewnością przyniesie uśmiech na twarzy Twojej rodziny. Czego może chcieć więcej miłośnik bananów? I co najważniejsze – nie wymaga pieczenia! Składniki są proste, a całość bardzo łatwa w przygotowaniu. Idealna dla każdego, kto ceni sobie nie tylko pyszne, ale również proste w przygotowaniu desery. Te słodkości na pewno dodadzą uroku każdemu spotkaniu. Zaskocz wszystkich własnoręcznie zrobioną tartą bananową bez pieczenia.
admin
Składniki:
- 200 gramów herbatników
- 160 gramów masła
- 4 sztuki bananów
- 250 mililitrów śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
- 50 gramów czekolady deserowej
- 1 opakowanie masy kajmakowej z puszki
- 1 sztuka laski wanilii
Tarta bananowa – jak zrobić?
-
1.
Okrągłą formę wysmaruj masłem. Herbatniki włóż do malaksera i rozdrobnij. W rondelku rozpuść masło i dodaj wraz z cynamonem do kruszonki. Wymieszaj. -
2.
Dno i boki formy wylep przygotowaną kruszonką z herbatników. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Wyciągnij i schłodź. -
3.
Masę kajmakową przełóż do rondla i lekko podgrzej ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłóż na schłodzone ciasto. -
4.
Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry i ułóż na masie kajmakowej. Ostaw do schłodzenia. -
5.
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i ziarnami wanilii, wyłóż i rozsmaruj po wierzchu tarty. -
6.
Na koniec oprósz tarte startą czekoladą.
Sposób przygotowania tarty bananowej bez pieczenia.
Tarta bananowa – dodatkowe informacje
smacznego