Tarta bananowa

Tarta bananowa

Znudziły Ci się zwykłe ciasta i szukasz czegoś nowego? Spróbuj naszego przepisu na tartę bananową. To niezwykle smaczne ciasto, które z pewnością przyniesie uśmiech na twarzy Twojej rodziny. Czego może chcieć więcej miłośnik bananów? I co najważniejsze – nie wymaga pieczenia! Składniki są proste, a całość bardzo łatwa w przygotowaniu. Idealna dla każdego, kto ceni sobie nie tylko pyszne, ale również proste w przygotowaniu desery. Te słodkości na pewno dodadzą uroku każdemu spotkaniu. Zaskocz wszystkich własnoręcznie zrobioną tartą bananową bez pieczenia.

Składniki:

  • 200 gramów herbatników
  • 160 gramów masła
  • 4 sztuki bananów
  • 250 mililitrów śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 50 gramów czekolady deserowej
  • 1 opakowanie masy kajmakowej z puszki
  • 1 sztuka laski wanilii

Tarta bananowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Okrągłą formę wysmaruj masłem. Herbatniki włóż do malaksera i rozdrobnij. W rondelku rozpuść masło i dodaj wraz z cynamonem do kruszonki. Wymieszaj.
  2. 2.
    Dno i boki formy wylep przygotowaną kruszonką z herbatników. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Wyciągnij i schłodź.
  3. 3.
    Masę kajmakową przełóż do rondla i lekko podgrzej ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłóż na schłodzone ciasto.
  4. 4.
    Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry i ułóż na masie kajmakowej. Ostaw do schłodzenia.
  5. 5.
    Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i ziarnami wanilii, wyłóż i rozsmaruj po wierzchu tarty.
  6. 6.
    Na koniec oprósz tarte startą czekoladą.

Sposób przygotowania tarty bananowej bez pieczenia.

Tarta bananowa – dodatkowe informacje

smacznego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TARTA BANANOWA.
Następny przepis: Tarta cytrynowa pod bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode