Tarator – bułgarski chłodnik.
Tarator to klasyczny chłodnik bałkański, który swoje korzenie ma w Bułgarii. To idealne danie na ciepłe, letnie dni, które odznacza się swoją niepowtarzalną świeżością i lekkością. Składniki to przede wszystkim ogórek, jogurt, czosnek oraz różne zioła, a sama zupa podawana jest na zimno. Tradycyjny bułgarski tarator różni się od innych chłodników swoją prostotą i szybkością przygotowania. Sprawdza się jako przekąska, ale również jako samodzielny posiłek. Spróbuj tego pysznego chłodnika i poczuj się jak na wakacjach w Bułgarii.
admin
Składniki:
- 0,5 litra jogurtu greckiego
- 2 sztuki świeżego ogórka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 pęczek koperku
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
- Sól, pieprz do smaku
Tarator – jak zrobić?
- Ogórki zetrzeć na tarce (na łezce). Lekko posolić i położyć na sicie do ocieknięcia.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżkę ogórków, łyżkę jogurtu i całość zmiksować blenderem w celu dokładnego roztarcia czosnku. Można również czosnek rozetrzeć z odrobiną soli – nożem.
- Dodać jogurt i mieszając dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek.
- Następnie dodać pozostałe ogórki, posiekany koperek i orzechy, sól i pieprz do smaku.
- Ochłodzić w lodówce.
Życzę smacznego ochłodzenia.
Tarator – dodatkowe informacje
Tarator, szobska sałatka i czorba zawsze przypominają mi mój letni pobyt nad morzem w Bułgarii. Chłodnikiem i sałatką zajadałem się przez 18 dni mojego pobytu. Czorba jest świetna, ale w te gorące dni, smakuje dopiero po zachodzie słońca. Bułgarskiego jogurtu w Polsce, raczej nie kupimy, ale polecam doskonały jogurt grecki. Mój tarator różni się trochę od oryginalnego bułgarskiego. Chłodnik nie tylko regeneruje siły i wzmacnia organizm, ale również dzięki zawartości czosnku działa uodporniająco. Rewelacyjny na upały.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tania, szybka tarta
Następny przepis: TARALLINI - MALUTKIE WŁOSKIE OBWARZANKI