Tarator – bułgarski chłodnik.

Tarator – bułgarski chłodnik.

Tarator to klasyczny chłodnik bałkański, który swoje korzenie ma w Bułgarii. To idealne danie na ciepłe, letnie dni, które odznacza się swoją niepowtarzalną świeżością i lekkością. Składniki to przede wszystkim ogórek, jogurt, czosnek oraz różne zioła, a sama zupa podawana jest na zimno. Tradycyjny bułgarski tarator różni się od innych chłodników swoją prostotą i szybkością przygotowania. Sprawdza się jako przekąska, ale również jako samodzielny posiłek. Spróbuj tego pysznego chłodnika i poczuj się jak na wakacjach w Bułgarii.

Składniki:

  • 0,5 litra jogurtu greckiego
  • 2 sztuki świeżego ogórka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pęczek koperku
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • Sól, pieprz do smaku

Tarator – jak zrobić?

  1. Ogórki zetrzeć na tarce (na łezce). Lekko posolić i położyć na sicie do ocieknięcia.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżkę ogórków, łyżkę jogurtu i całość zmiksować blenderem w celu dokładnego roztarcia czosnku. Można również czosnek rozetrzeć z odrobiną soli – nożem.
  3. Dodać jogurt i mieszając dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek.
  4. Następnie dodać pozostałe ogórki, posiekany koperek i orzechy, sól i pieprz do smaku.
  5. Ochłodzić w lodówce.

Życzę smacznego ochłodzenia.

Tarator – dodatkowe informacje

Tarator, szobska sałatka i czorba zawsze przypominają mi mój letni pobyt nad morzem w Bułgarii. Chłodnikiem i sałatką zajadałem się przez 18 dni mojego pobytu. Czorba jest świetna, ale w te gorące dni, smakuje dopiero po zachodzie słońca. Bułgarskiego jogurtu w Polsce, raczej nie kupimy, ale polecam doskonały jogurt grecki. Mój tarator różni się trochę od oryginalnego bułgarskiego. Chłodnik nie tylko regeneruje siły i wzmacnia organizm, ale również dzięki zawartości czosnku działa uodporniająco. Rewelacyjny na upały.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tania, szybka tarta
Następny przepis: TARALLINI - MALUTKIE WŁOSKIE OBWARZANKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode