TARALLINI – MALUTKIE WŁOSKIE OBWARZANKI
Składniki:
- 1 kg mąki
- 200 ml białego wina
- 200 ml oliwy z oliwek
- 320 mg wody
- 25 g soli
- dodatkowo:
- woda
- sól
Tarallini – malutkie włoskie obwarzanki – jak zrobić?
-
1.
Do miski z mąka dodać sól i wino. Zacząć wyrabiać, jak tylko mąka pochłonie wino dolewać powoli oliwę. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić na ok 15 min.
-
2.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat lekko obsypany mąką. Odrywać kawałki ciasta i formować wałeczki o średnicy ok 1 cm. Pokroić wałeczek na mniejsze kawałeczki o długości ok 8-10 cm, a następnie sklejać końce tworząc kształt obwarzanki.
-
3.
W dużym garnku doprowadzić do wrzenia wodę, lekko posolić. Wrzucać obwarzanki, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody wyławiać i układać w odstępach na bawełnianej ściereczce.
-
4.
Nagrzać piekarnik do 180°C. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej oliwą układać w odstępach tarallini i piec przez ok. 30 min.
Idealnie przechowują się w szczelnie zamkniętym woreczku lub pojemnik.
Buon appetito!!!
TARALLINI – dodatkowe informacje
Z tej porcji wychodzi bardzo dużo obwarzanki. Można je robić spokojnie z połowy porcji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tarator – bułgarski chłodnik.
Następny przepis: TARTA BANANOWA.