TARALLINI - MALUTKIE WŁOSKIE OBWARZANKI

TARALLINI – MALUTKIE WŁOSKIE OBWARZANKI

Masz ochotę na coś chrupiącego, co idealnie się sprawdzi do kawy, ale znudziły Ci się zwykłe ciasteczka? Przygotuj własne tarallini – malutkie włoskie obwarzanki, które uwielbiają wszyscy znawcy kuchni włoskiej. Te naprawdę niewielkich rozmiarów, białe obwarzanki z Puglii są symbolem gościnności i domowego pieczywa. Tradycyjnie tarallini piecze się do złota, a następnie nieco suszy, aby były naprawdę chrupiące. Cokolwiek robisz, nie zapomnij, że kluczem do ich smaku jest wykorzystanie odpowiednich składników: oliwy z oliwek, wina białego, mąki, soli i pieprzu. Przygotuj te małe smakołyki i poczuj na chwilę atmosferę włoskiego domu.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 200 ml białego wina
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 320 mg wody
  • 25 g soli
  • dodatkowo:
  • woda
  • sól

Tarallini – malutkie włoskie obwarzanki – jak zrobić?

  1. 1.

    Do miski z mąka dodać sól i wino. Zacząć wyrabiać, jak tylko mąka pochłonie wino dolewać powoli oliwę. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić na ok 15 min.

  2. 2.

    Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat lekko obsypany mąką. Odrywać kawałki ciasta i formować wałeczki o średnicy ok 1 cm. Pokroić wałeczek na mniejsze kawałeczki o długości ok 8-10 cm, a następnie sklejać końce tworząc kształt obwarzanki.

  3. 3.

    W dużym garnku doprowadzić do wrzenia wodę, lekko posolić. Wrzucać obwarzanki, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody wyławiać i układać w odstępach na bawełnianej ściereczce.

  4. 4.

    Nagrzać piekarnik do 180°C. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej oliwą układać w odstępach tarallini i piec przez ok. 30 min.

Idealnie przechowują się w szczelnie zamkniętym woreczku lub pojemnik.

Buon appetito!!!

TARALLINI – dodatkowe informacje

Z tej porcji wychodzi bardzo dużo obwarzanki. Można je robić spokojnie z połowy porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarator – bułgarski chłodnik.
Następny przepis: TARTA BANANOWA.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode