tani i szybki tort na każdą okazję
Tani i szybki tort na każdą okazję to propozycja dla wszystkich, którzy cenią dobre smaki i oszczędność czasu. Nie każdy wie, że można przygotować pyszny tort nie szarpiąc przy tym domowego budżetu. Ten przepis jest znakomitym rozwiązaniem, gdy chcemy zrobić duże wrażenie, ale mamy mało czasu. Doskonale sprawdzi się na urodziny, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. A jego sekret tkwi w prostocie i dobrym doborze składników. Bez względu na okazję, ten tort zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- – 6 jaj
- – 1 szklanka mąki pszennej
- – 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- – 1,5 szklanki cukru
- – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- – 1 serek typu mascarpone
- – 2 śmietany 30%
- – około 1/2 szklanki cukru pudru
- Dodatkowo:
- – 2 tabliczki mlecznej czekolady (bez bakalii)
- – wiórki kokosowe
- – szpryca do dekoracji tortu
- – olej do wysmarowania tortownicy
- – kawa rozpuszczalna
- – brzoskwinie w syropie
Tani i szybki tort na każdą okazję – jak zrobić?
- Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka, następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wysmarowaną olejem tortownice, wyłożoną papierem do pieczenia tylko na spodzie( bez boków) tortownicy, wylej przygotowaną masę, piecz ok 25 minut w temp. 180 st C na termoobiegu. rada; żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu uderzam tortownicą o podłogę.
- Przygotuj masę: Ubij śmietany na sztywno, dodaj następnie cukier puder, na koniec serek mascarpone. Całość miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części. Na pierwszą warstwę polej ostudzoną kawą rozpuszczalną (w celu zmiękczenia ciasta), na to warstwę masy, pokrojone brzoskwinie, na nie znów masę (ale tylko odrobinę, tylko żeby zakryła lekko owoce), potem kolejny kawałek ciasta (znów nasączony kawą), masa i znów warstwa ciasta.
- Wierzch posmaruj lekko masą, zaś boki wiórkami czekolady zmieszanymi z wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu udekoruj szpryca według uznania.
- Tort kosztuje około 16 złotych. Polecam całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a lepiej przez całą noc przed podaniem. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Po upieczeniu biszkoptu uderzam nim o podłogę, aby nie oklapł.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tani gulasz z kaczych żołądków
Następny przepis: Tani i najszybszy placek z owocami