Tajski sos orzechowy (z masłem orzechowym)
Jeśli kochasz smaki pochodzące z Azji, a szczególnie z egzotycznej Tajlandii, ten sos orzechowy Cię zasługuje. Przysmak, który doskonale komponuje się z różnego rodzaju mięsem. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku prostych składników. Na szczycie listy stoi naturalne masło orzechowe, które nadaje sosowi odpowiedniej gęstości i jedwabistej konsystencji. Bez długiej podróży do Azji możesz poczuć się jak w luksusowej tajskiej restauracji w samym sercu swojej kuchni! To prosty, a jednocześnie wykwintny przepis na tajski sos orzechowy – zdecydowanie warty wypróbowania.
admin
Składniki:
- 3/4 szklanki kremowego masła orzechowego
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżeczki miodu
- 1,5 łyżeczki świeżego startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suchego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 3-4 łyżeczki wody lub mleczka kokosowego
Tajski sos orzechowy (z masłem orzechowym) – jak zrobić?
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć blenderem. Jeżeli sos wychodzi sa gęsty, można dodać więcej wody/mleczka kokosowego. Podawać z bowlami, daniami ryżowymi, czy jako dip.
Tajski sos orzechowy – dodatkowe informacje
Konsystencję można uzyskać wedle uznania – polecamy rzadszy do polania, a gęsty i ciągnący jako dip.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tajska zupa rybna z owocami morza
Następny przepis: Tajskie chrupiące spring rolls