Tajska zupa Tom Kha z krewetkami, kurczakiem i warzywami

Tajska zupa Tom Kha z krewetkami, kurczakiem i warzywami

Ta tajska zupa Tom Kha przeniesie Cię w sam środek Bangkoku za sprawą jej aromaticznych smaków. Bogata w białko, dzięki zawartości krewetek i kurczaka, a jednocześnie niskokaloryczna, wzbogacona różnorodnymi warzywami, ta zupa jest zdrowym i pysznym wyborem na posiłek. Ta tradycyjna tajska potrawa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wyrafinowane połączenie pikantności, słodyczy i kwasowości przenosi nas prosto na ulice tajlandzkiego rynku. Zupa Tom yum z kurczakiem to popularna i lubiana na całym świecie wariacja na temat Danii Tom Kha. Przygotujcie się na niezapomniane doznania kulinarne.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 100g pasty Tom Kha Kai
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
  • 1 papryczka chilli
  • pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru
  • 0,5 kg pokrojonych w słupki warzyw i grzybów (marchew, papryka, seler, pędy bambusa, grzyby mun lub shiitake, kiełki fasoli mung, cebula, por)
  • 150g dużych, surowych krewetek bez pancerzyków i z usuniętym jelitem
  • podwójna pierś z kurczaka

Tajska zupa tom kha z krewetkami, kurczakiem i warzywami – jak zrobić?

  1. 1.

    Wywar warzywny doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień na tyle, by bulion delikatnie się gotował, dodajemy pastę Tom Tha Kai oraz warzywa, gotujemy, aż warzywa będą al dente.

  2. 2.

    Dodajemy 350ml mleczka kokosowego, trawę cytrynową oraz drobno posiekane 3/4 papryczki chilli bez pestek. Następnie dodajemy sos sojowy, cukier oraz sok z limonki. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę oraz dodajemy do zupy, po 5 minutach dodajemy krewetki bez jelitka, całość gotujemy dodatkowe 5 minut.

  3. 3.

    Gotową zupę nalewamy do miseczek, obficie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, robimy kilka klesków z pozostałego mleczka kososowego, można użyć do dekoracji plastry limonki i resztkę pokrojonego drobno chilli, smacznego! 🙂

Słowa kluczowe: zupa tom yum z kurczakiem

Tajska zupa Tom Kha z krewetkami, kurczakiem i warzywami – dodatkowe informacje

Ja zupę podałam z bagietką czosnkową, można zrobić to również z ryżem lub makaronem ryżowym. 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tajska sałatka z ogórka
Następny przepis: Tajska zupa rybna z owocami morza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode