Tajska zupa Tom Kha z krewetkami, kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
 - 400ml mleczka kokosowego
 - 100g pasty Tom Kha Kai
 - sok z jednej limonki
 - 2 łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
 - 1 papryczka chilli
 - pęczek szczypiorku
 - 2-3 łyżki sosu sojowego
 - 2-3 łyżeczki brązowego cukru
 - 0,5 kg pokrojonych w słupki warzyw i grzybów (marchew, papryka, seler, pędy bambusa, grzyby mun lub shiitake, kiełki fasoli mung, cebula, por)
 - 150g dużych, surowych krewetek bez pancerzyków i z usuniętym jelitem
 - podwójna pierś z kurczaka
 
Tajska zupa tom kha z krewetkami, kurczakiem i warzywami – jak zrobić?
- 
1.
Wywar warzywny doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień na tyle, by bulion delikatnie się gotował, dodajemy pastę Tom Tha Kai oraz warzywa, gotujemy, aż warzywa będą al dente.
 - 
2.
Dodajemy 350ml mleczka kokosowego, trawę cytrynową oraz drobno posiekane 3/4 papryczki chilli bez pestek. Następnie dodajemy sos sojowy, cukier oraz sok z limonki. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę oraz dodajemy do zupy, po 5 minutach dodajemy krewetki bez jelitka, całość gotujemy dodatkowe 5 minut.
 - 
3.
Gotową zupę nalewamy do miseczek, obficie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, robimy kilka klesków z pozostałego mleczka kososowego, można użyć do dekoracji plastry limonki i resztkę pokrojonego drobno chilli, smacznego! 🙂
 
Słowa kluczowe: zupa tom yum z kurczakiem
Tajska zupa Tom Kha z krewetkami, kurczakiem i warzywami – dodatkowe informacje
Ja zupę podałam z bagietką czosnkową, można zrobić to również z ryżem lub makaronem ryżowym. 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tajska sałatka z ogórka
Następny przepis: Tajska zupa rybna z owocami morza

