Tajska zupa rybna z owocami morza
Zanurz się w smakach azjatyckiej kuchni z naszym przepisem na tajską zupę rybną z owocami morza. Łączy ona świeżość i różnorodność składników z morza z pikantnymi i aromatycznymi dodatkami charakterystycznymi dla kuchni tajskiej. Ta zupa to prawdziwe doświadczenie kulinarne, które zadowoli wszystkich miłośników egzotycznych smaków. Podana z ryzem jasminowym tworzy pełnowartościowy, rozgrzewający posiłek, idealny na chłodne dni. Warto spróbować tego wyrafinowanego połączenia smaków, które z pewnością będzie stanowić ciekawe urozmaicenie codziennego menu. Wszystko to kryje się w przepisie na tajską zupę rybną z owocami morza.
admin
Składniki:
- 2 łyżeczki oleju kokosowego lub roślinnego
- 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (najlepiej czerwonej)
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 250 ml bulionu
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 g filetu ryby o białym mięsie
- 150 g dowolnych owoców morza
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- sól
- 1 czerwona papryczka chili
Tajska zupa rybna z owocami morza – jak zrobić?
- W garnku podgrzać olej, dodać pastę curry i smażyć ją przez około 1 minuty.
- Dodać imbir, wlać bulion, mleko kokosowe i zagotować.
- Dodać sok z limonki, cukier, sos rybny.
- Gotować przez 3 minuty.
- Do lekko gotującego się wywaru włożyć pokrojone filety i owoce morza.
- Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut.
- Doprawić do smaku solą (lub sosem sojowym) i chilli.
Tajska zupa rybna z owocami morza – dodatkowe informacje
Zupę można podawać z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym. Świetnie smakuje posypana kolendrą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tajska zupa Tom Kha z krewetkami, kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Tajski sos orzechowy (z masłem orzechowym)