Tajska zupa rybna z owocami morza

Tajska zupa rybna z owocami morza

Zanurz się w smakach azjatyckiej kuchni z naszym przepisem na tajską zupę rybną z owocami morza. Łączy ona świeżość i różnorodność składników z morza z pikantnymi i aromatycznymi dodatkami charakterystycznymi dla kuchni tajskiej. Ta zupa to prawdziwe doświadczenie kulinarne, które zadowoli wszystkich miłośników egzotycznych smaków. Podana z ryzem jasminowym tworzy pełnowartościowy, rozgrzewający posiłek, idealny na chłodne dni. Warto spróbować tego wyrafinowanego połączenia smaków, które z pewnością będzie stanowić ciekawe urozmaicenie codziennego menu. Wszystko to kryje się w przepisie na tajską zupę rybną z owocami morza.

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego lub roślinnego
  • 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (najlepiej czerwonej)
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 250 ml bulionu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 g filetu ryby o białym mięsie
  • 150 g dowolnych owoców morza
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sól
  • 1 czerwona papryczka chili

Tajska zupa rybna z owocami morza – jak zrobić?

  1. W garnku podgrzać olej, dodać pastę curry i smażyć ją przez około 1 minuty.
  2. Dodać imbir, wlać bulion, mleko kokosowe i zagotować.
  3. Dodać sok z limonki, cukier, sos rybny.
  4. Gotować przez 3 minuty.
  5. Do lekko gotującego się wywaru włożyć pokrojone filety i owoce morza.
  6. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut.
  7. Doprawić do smaku solą (lub sosem sojowym) i chilli.

Tajska zupa rybna z owocami morza – dodatkowe informacje

Zupę można podawać z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym. Świetnie smakuje posypana kolendrą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tajska zupa Tom Kha z krewetkami, kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Tajski sos orzechowy (z masłem orzechowym)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode