Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Zanurz się w egzotycznym smaku z odległego wschodu z naszym przepisem na tajską zupę dyniową z kurczakiem. Ta bogata, pełna aromatów zupa, padnie w smak miłośnikom pikantnych smaków. Wyrazisty duet dyni z kurczakiem zdobi paletę intrygujących smaków i zapachów, inspirowany kuchnią tajską. Słodycz dyni harmonizuje z ostrym kurczakiem, stwarzając zaskakująco smaczną i zadowalającą zupę. Dodatkowo, jest to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowej dyni. Gotując tę zupę, w prosty sposób przeniesiesz się w kulinarną podróż do słonecznej Tajlandii, nie ruszając się z domu. Ciesz się bogactwem smaków tej tajskiej zupy dyniowej z kurczakiem.
admin
Składniki:
- 500 g dyni
- 800 ml bulionu z kurczaka
- 400 ml mleka kokosowego
- 120 g mrożonego groszku
- 2 filety z kurczaka
- 2 szalotki
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki masła
Tajska zupa dyniowa z kurczakiem – jak zrobić?
- Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę, czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy dynię, mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 15-20 minut. Kiedy dynia będzie miękka blendujemy zupę na gładki krem.
- Dodajemy mleko kokosowe, kurczaka pokrojonego w małą kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut.
- Zupę podajemy z makaronem ryżowym.
Tajska zupa dyniowa z kurczakiem – dodatkowe informacje
– w przepisie nie uwzględniłam soli, gdyż pasta curry jest już słona
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tajska sałatka z ogórka
Następny przepis: Tajska zupa rybna z owocami morza