Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Zanurz się w egzotycznym smaku z odległego wschodu z naszym przepisem na tajską zupę dyniową z kurczakiem. Ta bogata, pełna aromatów zupa, padnie w smak miłośnikom pikantnych smaków. Wyrazisty duet dyni z kurczakiem zdobi paletę intrygujących smaków i zapachów, inspirowany kuchnią tajską. Słodycz dyni harmonizuje z ostrym kurczakiem, stwarzając zaskakująco smaczną i zadowalającą zupę. Dodatkowo, jest to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowej dyni. Gotując tę zupę, w prosty sposób przeniesiesz się w kulinarną podróż do słonecznej Tajlandii, nie ruszając się z domu. Ciesz się bogactwem smaków tej tajskiej zupy dyniowej z kurczakiem.

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 800 ml bulionu z kurczaka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 120 g mrożonego groszku
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki masła

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem – jak zrobić?

  1. Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę, czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy dynię, mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 15-20 minut. Kiedy dynia będzie miękka blendujemy zupę na gładki krem.
  2. Dodajemy mleko kokosowe, kurczaka pokrojonego w małą kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut.
  3. Zupę podajemy z makaronem ryżowym.

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem – dodatkowe informacje

– w przepisie nie uwzględniłam soli, gdyż pasta curry jest już słona


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tajska sałatka z ogórka
Następny przepis: Tajska zupa rybna z owocami morza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode