Tajska sałatka z ogórka
Udelektuj się smakiem egzotycznej Tajlandii dzięki naszemu szybkemu i łatwemu przepisowi na tajską sałatkę z ogórka. Ta orzeźwiająca potrawa jest idealna na ciepłe letnie dni czy jako dodatek do tajskiego grilla. Korzystając z prostych składników, możemy przetransportować się na chwilę do tropikalnego królestwa, odczuwając mnogość smaków obecnych w kuchni tajskiej. Sałatka z ogórka jest pełna wyrazistych nut: soczystość świeżych warzyw, delikatny pikantny smak, aromatyczne nuty kolendry. To prawdziwy majstersztyk kulinarny pełen kontrastów, idealny na każdą okazję. Nie możesz przegapić tej tajskiej przygody kulinarnej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 ogórek wężowy
- kilka listków kolendry
- Na ostry sos:
- 1/2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szalotka
- 1/2 chilli
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 łyżki miodu
Sałatka tajska z ogórka – jak zrobić?
- Ogórek porządnie szorujemy, nie obieramy. Obieraczką do warzyw tniemy podłużne paski, jeśli dojdziemy do pestek zmieniamy stronę cięcia. Pozostały słupek z pestek wyrzucamy. Kolendrę siekamy, dorzucamy do ogórka.
- Do słoiczka z zakrętką wlewamy sosy rybny i sojowy, miód, sok z limonki. Szalotkę i chilli kroimy na drobną kostkę. Dodajemy do reszty. Słoik zakręcamy, porządnie wstrząsamy. Powstałym sosem polewamy ogórka i od razu serwujemy.
Tajska sałatka z ogórka – dodatkowe informacje
Jeżeli sałatki nie podajemy od razu, nie mieszajmy ogórka z sosem, zróbmy to tuż przed podaniem. Jest to uproszczony przepis Gordona Ramsay´a z książki „Kuchnie Świata” – kuchnia tajska. Do tej sałatki polecam kotlety rybne z dynią: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kotlety-rybne-z-dynia
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tahini - pasta sezamowa
Następny przepis: Tajska zupa dyniowa z kurczakiem