szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku jak gęsta zupa

szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku jak gęsta zupa

Zapraszamy do odkrycia kulinarnych przyjemności Ameryki Łacińskiej z naszym przepisem na ryż z fasolą po meksykańsku w szybkowarze. To gęste, sycące i pełne smaku danie to idealna propozycja na zimowe wieczory. Przyprawione stosownie wybranymi przyprawami i podawane jako gęsta zupa, będzie doskonałym starciem na kuchnię meksykańską. Użyjemy zupy pomidorowej i ryżu jako podstawy, dodając do nich fasolę dla dodatkowego białka i sycącej tekstury. Ten smaczny, rosołowaty ryż z fasolą to nuta egzotyki bez konieczności wychodzenia z domu. Co więcej, wykorzystanie szybkowaru znacznie skraca czas przygotowania!

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej fasoli
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 sztuka czerwonej papryki
  • 1 większa papryczka chilli
  • 1 sztuka cebuli
  • 6 sztuk ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 10 sztuk pomidorów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody
  • 4 średnie marchwie
  • 1 mały por

Szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku jak gęsta zupa – jak zrobić?

  1. szklankę fasoli czerwonej namoczyć w wodzie na całą noc, potem wodę wylać i na sicie opłukać
  2. do szybkowara wlać oliwę z oliwek, wsypać pokrojoną w kostkę matchewkę i podsmażać z 5 minut
  3. następnie dodać pokrojone łodygi selera, cebulę, czosnek, por, zamieszać i podsmażać z 5 minut
  4. wsypać pokrojone papryki, czerwoną fasolę, ryż brązowy opłukany
  5. pomidory umyte rozdrobnić w blenderze razem ze skórką i wlać do szybkowara – lub pomidory z puszki około 600 ml
  6. wsypać sól, kmin rzymski, cynamon, wlać wodę
  7. zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania zmniejszyć ogień i gotować z 25 minut, po ugotowaniu zostawić na 15 minut w szybkowarze i potem spuścić ciśnienie
  8. mamy pożywne, syte, wegetariańskie danie rodem z Meksyku, można podać z plackami tortilli, pieczywem lub z czym lubisz…………..SMACZNEGO!!!

xxxx – dodatkowe informacje

danie można ugotować w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę….


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: szybkie, zdrowe ciasto z jabłkami
Następny przepis: Szynka dojrzewająca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode