szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku jak gęsta zupa
Zapraszamy do odkrycia kulinarnych przyjemności Ameryki Łacińskiej z naszym przepisem na ryż z fasolą po meksykańsku w szybkowarze. To gęste, sycące i pełne smaku danie to idealna propozycja na zimowe wieczory. Przyprawione stosownie wybranymi przyprawami i podawane jako gęsta zupa, będzie doskonałym starciem na kuchnię meksykańską. Użyjemy zupy pomidorowej i ryżu jako podstawy, dodając do nich fasolę dla dodatkowego białka i sycącej tekstury. Ten smaczny, rosołowaty ryż z fasolą to nuta egzotyki bez konieczności wychodzenia z domu. Co więcej, wykorzystanie szybkowaru znacznie skraca czas przygotowania!
admin
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej fasoli
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 sztuka czerwonej papryki
- 1 większa papryczka chilli
- 1 sztuka cebuli
- 6 sztuk ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kminku rzymskiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 10 sztuk pomidorów
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 szklanki wody
- 4 średnie marchwie
- 1 mały por
Szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku jak gęsta zupa – jak zrobić?
- szklankę fasoli czerwonej namoczyć w wodzie na całą noc, potem wodę wylać i na sicie opłukać
- do szybkowara wlać oliwę z oliwek, wsypać pokrojoną w kostkę matchewkę i podsmażać z 5 minut
- następnie dodać pokrojone łodygi selera, cebulę, czosnek, por, zamieszać i podsmażać z 5 minut
- wsypać pokrojone papryki, czerwoną fasolę, ryż brązowy opłukany
- pomidory umyte rozdrobnić w blenderze razem ze skórką i wlać do szybkowara – lub pomidory z puszki około 600 ml
- wsypać sól, kmin rzymski, cynamon, wlać wodę
- zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania zmniejszyć ogień i gotować z 25 minut, po ugotowaniu zostawić na 15 minut w szybkowarze i potem spuścić ciśnienie
- mamy pożywne, syte, wegetariańskie danie rodem z Meksyku, można podać z plackami tortilli, pieczywem lub z czym lubisz…………..SMACZNEGO!!!
xxxx – dodatkowe informacje
danie można ugotować w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę….
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: szybkie, zdrowe ciasto z jabłkami
Następny przepis: Szynka dojrzewająca