Szybkie śliwki w occie
Przygotowanie śliwek w occie to doskonały sposób na przedłużenie smaku lata aż do zimy. Czy to śliwki węgierki w zalewie octowej, czy własny przepis babci na śliwki marynowane w occie, efekt końcowy zawsze jest oszałamiający. Niezależnie od tego, czy wybierzesz, aby gotować owoce, czy po prostu je zamarynować, to szczególny sposób konserwacji zapewnia słoikom intensywny aromat i pikantny smak. Ta niezwykła mieszanka słodkich śliwek z wyrazistym octem to idealny dodatek do wielu potraw. A to wszystko bez konieczności spędzenia godzin w kuchni, bo ten przepis na śliwki w occie jest szybki i prosty!
admin
Składniki:
- 1 kilogram śliwek węgierek
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 czubata łyżeczka goździków
Szybkie śliwki w occie – jak zrobić?
-
1.
Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem, octem, cynamonem i goździkami. -
2.
Opłukane śliwki przekrawamy wzdłuż na połowy i wyjmujemy pestki. Układamy w słoiczkach o pojemności ok. 350 ml. -
3.
Śliwki zalewamy przestudzoną zalewą, zakręcamy słoiczki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120 stopni (grzanie góra – dół) i włączamy piekarnik. Od momentu nagrzania piekarnika mierzymy czas 12 minut i wyłączamy piekarnik. Słoiczki ze śliwkami pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Szybkie śliwki w occie – dodatkowe informacje
Tytuł: Szybkie śliwki w occie
Słowa kluczowe: śliwki w occie z pestkami, zalewa octowa do śliwek, sliwka w occie marynowane, śliwki węgierki w zalewie octowej, śliwki w occie bez gotowania, śliwki marynowane w occie, sliwki w occie na zime, śliwka węgierka w occie, śliwki węgierki w occie, śliwki w occie do czego, śliwki w zalewie octowej, śliwka w occie, śliwki w occie przepis babci, śliwki w occie przepisy, śliwki w occie przepis, śliwki w occie
Taki sposób pasteryzowania podała Amyma w komentarzu do przepisu na „Wytrawne morele z kardamonem”. Można pasteryzować słoiki tradycyjnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie rogaliki bez drożdży
Następny przepis: Szybkie tagliatelle z tuńczykiem