Szybkie muffinki z rabarbarem
Składniki:
- Szybkie muffinki z rabarbarem
- Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- ¾ szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Olejek cytrynowy na zapach
- Dodatkowo:
- 2-3 łodygi rabarbaru
- Cukier puder do posypania
- papilotki
Szybkie muffinki z rabarbarem – jak zrobić?
-
Rabarbar oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Papilotkami wykładamy formę na muffiny.
-
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i całość ubijamy na puszystą masę.
-
Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki (mąkę oraz proszek do pieczenia) oraz wlewamy płynne składniki (olej, olejek cytrynowy, mleko). Całość dokładnie miksujemy do połączenia składników.
-
Gotowym ciastem napełniamy foremki do około ¾ ich wysokości.
-
Na wierzchu układamy po kilka kawałków rabarbaru (im więcej, tym babeczki będą bardziej orzeźwiające). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy około 25 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Porady – Szybkie muffinki z rabarbarem
Rabarbar można także wmieszać w ciasto przed wyłożeniem do papilotek. Polecam ten szybki i smaczny deser.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie i przepyszne muffinki czekoladowe z budyniem waniliowym
Następny przepis: Szybkie pączki z serka