Szybkie i pulchne ciasto łaciate z jagodami i kruszonką (z wodą gazowaną)
Kuszący tytuł „Szybkie i pulchne ciasto łaciate z jagodami i kruszonką” nie pozostawia złudzeń, że to przepis, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. To idealne ciasto na letnie popołudnie, kiedy jagody są na szczytowej świeżości. A co jeśli powiemy, że kluczowym składnikiem jest tu woda gazowana? Tak, to ona właśnie nadaje temu ciastu spektakularnej pulchności i lekkości. Połączenie słodko-kwaśnych jagód i chrupiącej kruszonki na puszystym cieście to harmonia smaków, której nie da się zapomnieć. To idealny przepis dla tych, którzy uwielbiają proste i szybkie w przygotowaniu wypieki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Proporcje są na dużą blaszkę o wymiarach około 25x35cm
- Szklanka (u mnie zawsze 250ml)
- 5 jajek
- Szklanka cukru
- 250ml oleju
- 250ml gazowanej wody
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- DODATKOWO
- Ok. 150-200g jagód
- 1 łyżka mąki pszennej tortowej
- KRUSZONKA
- 5 łyżek rozpuszczonego masła
- 2,5 łyżki cukru
- Mąka – ile zabierze
Szybkie i pulchne ciasto łaciate z jagodami i kruszonką (z wodą gazowaną) – jak zrobić?
- Do miski dajemy 5 jajek i dodajemy cukier i cukier waniliowy-ucieramy na jasną puszystą masę. Dodajemy 3 szkl mąki pszennej tortowej, proszek do pieczenia, olej oraz gazowaną wodę. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao-miksujemy.
- Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne łyżką.
- ***może Wam się wydawać, że ciasta jest mało, ale ono pięknie rośnie w pieczeniu, także ilość jest odpowiednia 🙂
- Na tak przygotowane ciasto wykładamy jagody wymieszane z łyżką mąki pszennej. ***jagody mieszamy z mąką by nie zatopiły się w cieście w czasie pieczenia. Ja użyłam mrożonych jagód, można użyć świeżych.
- W miseczce mieszamy rozpuszczone masło, cukier i dodajemy mąkę do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią ciasto.
- Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 40-45 minut-grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
- Ciasto studzimy i gotowe. Jest na prawdę pyszne, ładnie wygląda, długo zachowuje świeżość. Jest pulchniutkie i na prawdę łatwe. Bardzo polecam i życzę smacznego.
xxxx – dodatkowe informacje
Do pulchego ciasta z jagodami i kruszonką możemy również użyć innych owoców, np. porzeczek, malin.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie i przepyszne muffinki czekoladowe z budyniem waniliowym
Następny przepis: Szybkie pączki z serka