Szybkie i pulchne ciasto łaciate z jagodami i kruszonką (z wodą gazowaną)

Szybkie i pulchne ciasto łaciate z jagodami i kruszonką (z wodą gazowaną)

Kuszący tytuł „Szybkie i pulchne ciasto łaciate z jagodami i kruszonką” nie pozostawia złudzeń, że to przepis, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. To idealne ciasto na letnie popołudnie, kiedy jagody są na szczytowej świeżości. A co jeśli powiemy, że kluczowym składnikiem jest tu woda gazowana? Tak, to ona właśnie nadaje temu ciastu spektakularnej pulchności i lekkości. Połączenie słodko-kwaśnych jagód i chrupiącej kruszonki na puszystym cieście to harmonia smaków, której nie da się zapomnieć. To idealny przepis dla tych, którzy uwielbiają proste i szybkie w przygotowaniu wypieki.

Składniki:

  • Proporcje są na dużą blaszkę o wymiarach około 25x35cm
  • Szklanka (u mnie zawsze 250ml)
  • 5 jajek
  • Szklanka cukru
  • 250ml oleju
  • 250ml gazowanej wody
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • DODATKOWO
  • Ok. 150-200g jagód
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • KRUSZONKA
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła
  • 2,5 łyżki cukru
  • Mąka – ile zabierze

Szybkie i pulchne ciasto łaciate z jagodami i kruszonką (z wodą gazowaną) – jak zrobić?

  1. Do miski dajemy 5 jajek i dodajemy cukier i cukier waniliowy-ucieramy na jasną puszystą masę. Dodajemy 3 szkl mąki pszennej tortowej, proszek do pieczenia, olej oraz gazowaną wodę. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao-miksujemy.
  2. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne łyżką.
  3. ***może Wam się wydawać, że ciasta jest mało, ale ono pięknie rośnie w pieczeniu, także ilość jest odpowiednia 🙂
  4. Na tak przygotowane ciasto wykładamy jagody wymieszane z łyżką mąki pszennej. ***jagody mieszamy z mąką by nie zatopiły się w cieście w czasie pieczenia. Ja użyłam mrożonych jagód, można użyć świeżych.
  5. W miseczce mieszamy rozpuszczone masło, cukier i dodajemy mąkę do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią ciasto.
  6. Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 40-45 minut-grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
  7. Ciasto studzimy i gotowe. Jest na prawdę pyszne, ładnie wygląda, długo zachowuje świeżość. Jest pulchniutkie i na prawdę łatwe. Bardzo polecam i życzę smacznego.

xxxx – dodatkowe informacje

Do pulchego ciasta z jagodami i kruszonką możemy również użyć innych owoców, np. porzeczek, malin.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie i przepyszne muffinki czekoladowe z budyniem waniliowym
Następny przepis: Szybkie pączki z serka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode