Szybkie ciasto z gruszkami i chałwą

Szybkie ciasto z gruszkami i chałwą

Pyszne, słodkie i o niebanalnym smaku – takie jest szybkie ciasto z gruszkami i chałwą. To doskonały pomysł na prosty, a zarazem efektowny deser, który zaskoczy swoją oryginalnością. Soczyste gruszki i słodka chałwa tworzą niepowtarzalne połączenie, które zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeśli chcesz w prosty i szybki sposób oczarować swoich gości, obowiązkowo wypróbuj ten przepis. Serwowane na ciepło lub na zimno, to ciasto z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych przepisów. Właśnie dzięki unikalnej kombinacji składników, takich jak gruszki i chałwa, zyskasz niecodzienny deser w krótkim czasie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 3 gruszki
  • Szczypta soli

Szybkie ciasto z gruszkami i chałwą – jak zrobić?

  1. 1.
    Jajka ubij ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę dodaj olej, mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gruszki obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę i dodaj do ciasta. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę.
  2. Keksówkę o wymiarach 15 x 26 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
  3. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza lub do suchego patyczka.
  4. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.

Szybkie ciasto z gruszkami i chałwą – dodatkowe informacje

Zamiast gruszek możesz użyć innych owoców sezonowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie ciasto z kremem z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny
Następny przepis: Szybkie ciasto z mikrofali

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode