Szybkie ciasto z gruszkami i chałwą
Pyszne, słodkie i o niebanalnym smaku – takie jest szybkie ciasto z gruszkami i chałwą. To doskonały pomysł na prosty, a zarazem efektowny deser, który zaskoczy swoją oryginalnością. Soczyste gruszki i słodka chałwa tworzą niepowtarzalne połączenie, które zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeśli chcesz w prosty i szybki sposób oczarować swoich gości, obowiązkowo wypróbuj ten przepis. Serwowane na ciepło lub na zimno, to ciasto z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych przepisów. Właśnie dzięki unikalnej kombinacji składników, takich jak gruszki i chałwa, zyskasz niecodzienny deser w krótkim czasie.
admin
Składniki:
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g chałwy waniliowej
- 3 gruszki
- Szczypta soli
Szybkie ciasto z gruszkami i chałwą – jak zrobić?
-
1.
Jajka ubij ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę dodaj olej, mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gruszki obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę i dodaj do ciasta. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę. - Keksówkę o wymiarach 15 x 26 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
- Piecz około 35 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza lub do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Szybkie ciasto z gruszkami i chałwą – dodatkowe informacje
Zamiast gruszek możesz użyć innych owoców sezonowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie ciasto z kremem z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny
Następny przepis: Szybkie ciasto z mikrofali