Szybkie ciasto z czarnymi i czerwonymi porzeczkami
Szybkie ciasto z czarnymi i czerwonymi porzeczkami to pyszna propozycja dla miłośników owocowych smaków. Porzeczki, zarówno czerwone, jak i czarne, zaskakują swoją charakterystyczną kwasowość, która doskonale komponuje się z słodkim ciastem. Ten deser to prawdziwa fiesta dla kubków smakowych, łącząca w sobie słodko-kwaśny balans. Dzięki prostym składnikom, jakie potrzebne są do jego wykonania, szybkie ciasto z porzeczkami to doskonały pomysł na letni deser lub spontaniczną wizytę gości. Wszystko to sprawia, że tak trudno mu się oprzeć. Aromat świeżo upieczonego ciasta z porzeczkami przeniesie Cię wprost do malowniczych ogrodów pełnych tych kuszących owoców.
admin
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka margaryny
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształ
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy albo aromat waniliowy
- czarna i czerwona porzeczka, mniej więcej po szklance tych owoców – pełna szklanka czarnej porzeczki i szklanka czerwonej porzeczki
- cukier puder
Szybkie ciasto z czarnymi i czerwonymi porzeczkami – jak zrobić?
- Margarynę roztapiamy w garnuszku na małym ogniu i studzimy. Całe jajka miksujemy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zimną margarynę. Na koniec dodajemy mleko i ucieramy całość do połączenia.
- Formę o wymiarach 24x38cm wykładamy pergaminem i wlewamy do niej ciasto. Na ciasto kładziemy porzeczki.
- Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut.
- Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Szybkie ciasto z czarnymi i czerwonymi porzeczkami – dodatkowe informacje
Skaładniki na dużą blachę
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie ciasto z agrestem
Następny przepis: Szybkie ciasto z gruszkami i chałwą