Szybkie ciasto z czarnymi i czerwonymi porzeczkami

Szybkie ciasto z czarnymi i czerwonymi porzeczkami

Szybkie ciasto z czarnymi i czerwonymi porzeczkami to pyszna propozycja dla miłośników owocowych smaków. Porzeczki, zarówno czerwone, jak i czarne, zaskakują swoją charakterystyczną kwasowość, która doskonale komponuje się z słodkim ciastem. Ten deser to prawdziwa fiesta dla kubków smakowych, łącząca w sobie słodko-kwaśny balans. Dzięki prostym składnikom, jakie potrzebne są do jego wykonania, szybkie ciasto z porzeczkami to doskonały pomysł na letni deser lub spontaniczną wizytę gości. Wszystko to sprawia, że tak trudno mu się oprzeć. Aromat świeżo upieczonego ciasta z porzeczkami przeniesie Cię wprost do malowniczych ogrodów pełnych tych kuszących owoców.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy albo aromat waniliowy
  • czarna i czerwona porzeczka, mniej więcej po szklance tych owoców – pełna szklanka czarnej porzeczki i szklanka czerwonej porzeczki
  • cukier puder

Szybkie ciasto z czarnymi i czerwonymi porzeczkami – jak zrobić?

  1. Margarynę roztapiamy w garnuszku na małym ogniu i studzimy. Całe jajka miksujemy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zimną margarynę. Na koniec dodajemy mleko i ucieramy całość do połączenia.
  2. Formę o wymiarach 24x38cm wykładamy pergaminem i wlewamy do niej ciasto. Na ciasto kładziemy porzeczki.
  3. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut.
  4. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Szybkie ciasto z czarnymi i czerwonymi porzeczkami – dodatkowe informacje

Skaładniki na dużą blachę


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie ciasto z agrestem
Następny przepis: Szybkie ciasto z gruszkami i chałwą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode