Szybkie ciasto z agrestem
Jeżeli szukasz pomysłu na ekspresowy deser, który zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich, ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie. Szybkie ciasto z agrestem to smaczna i nieskomplikowana propozycja, która podbiła serca wielu domowych cukierników. Zaskakuje swoim owocowym smakiem i puszystym ciastem. Nie wymaga dużo czasu ani specjalistycznych umiejętności, dzięki czemu może być przyrządzone nawet przez początkujących kucharzy. Nietypowy dodatek agrestu dodaje ciastu orzeźwiającej kwasowości, która idealnie komponuje się z delikatnie słodkim smakiem ciasta. Ta prosta potrawa to prawdziwy rarytas, który zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.
admin
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 1,5-2 szklanki agrestu
Szybkie ciasto z agrestem – jak zrobić?
- Oddzielamy białka od żółtek, do żółtek dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ucieramy na kogel mogel. Wlewamy olej i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i dalej miksujemy. Ciasto powinno być grudkowate i mokre, jeśli jest za suche, to wlewamy trochę więcej oleju.
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
- Grudkowate ciasto delikatnie mieszamy mikserem z białkami. Gdy się połączą, dodajemy agrest, a następnie ciasto mieszamy łyżką.
- Ciasto przekładamy do formy (o wymiarach około 20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 40-45 minut w 180°C do suchego patyczka.
Proste ciasto z agrestem – dodatkowe informacje
Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie ciasto z brzoskwiniami
Następny przepis: Szybkie ciasto z czarnymi i czerwonymi porzeczkami