Szybkie ciasto z agrestem

Szybkie ciasto z agrestem

Jeżeli szukasz pomysłu na ekspresowy deser, który zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich, ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie. Szybkie ciasto z agrestem to smaczna i nieskomplikowana propozycja, która podbiła serca wielu domowych cukierników. Zaskakuje swoim owocowym smakiem i puszystym ciastem. Nie wymaga dużo czasu ani specjalistycznych umiejętności, dzięki czemu może być przyrządzone nawet przez początkujących kucharzy. Nietypowy dodatek agrestu dodaje ciastu orzeźwiającej kwasowości, która idealnie komponuje się z delikatnie słodkim smakiem ciasta. Ta prosta potrawa to prawdziwy rarytas, który zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1,5-2 szklanki agrestu

Szybkie ciasto z agrestem – jak zrobić?

  1. Oddzielamy białka od żółtek, do żółtek dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ucieramy na kogel mogel. Wlewamy olej i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i dalej miksujemy. Ciasto powinno być grudkowate i mokre, jeśli jest za suche, to wlewamy trochę więcej oleju.
  2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
  3. Grudkowate ciasto delikatnie mieszamy mikserem z białkami. Gdy się połączą, dodajemy agrest, a następnie ciasto mieszamy łyżką.
  4. Ciasto przekładamy do formy (o wymiarach około 20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy około 40-45 minut w 180°C do suchego patyczka.

Proste ciasto z agrestem – dodatkowe informacje

Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie ciasto z brzoskwiniami
Następny przepis: Szybkie ciasto z czarnymi i czerwonymi porzeczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode