Szybkie ciasto na samych białkach

Szybkie ciasto na samych białkach

Wbrew popularnym przekonaniom, białka nie służą tylko do budowania mięśni. Można je również wykorzystać do tworzenia zdrowszych wersji naszych ulubionych wypieków, takich jak ciasto. Prezentowany przepis na „Szybkie ciasto na samych białkach” to świetny sposób na spożycie białka w formie smakowitego deseru. Idealny dla osób na diecie, ale również dla wszystkich miłośników słodkości, którzy pragną spróbować czegoś nowego. Mimo że ciasto jest robione tylko na białkach, nie brakuje mu smaku i konsystencji. To doskonała propozycja na szybkie, proste i odżywcze ciasto, które zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 paczuszki cukru waniliowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 100 g siekanych orzechów lub migdałów
  • odrobinę aromatu migdałowego

Szybkie ciasto na samych białkach – jak zrobić?

  1. Masło rozpuścić w garnuszku, chwilę ostudzić. Mikserem na najwyższych obrotach ubić białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i dodawać stopniowo do białek ciągle mieszając.
  2. Mąkę wymieszać ze szczyptą proszku do pieczenia i siekanymi orzechami i dodać do ubitych białek. Dodać aromat migdałowy. Na koniec wlać strużką przestudzone masło.
  3. Ciasto przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 40 minut. Po wyjęciu ostudzić około 10 minut i wyjąć z foremki. Smacznego!

Słowa kluczowe: ciasta z samych białek, ciasto z samych białek

Szybkie ciasto na samych białkach – dodatkowe informacje

Można zrobić polewę czekoladową, lub polać ciasto lukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: szybkie ciasto kawowo - orzechowe
Następny przepis: Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode