Szybkie ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to prawdziwa ikona wśród deserów. Jego cudowny, słodki smak i wilgotna konsystencja zdobyły serca wielu smakoszy na całym świecie. Niniejszy przepis to propozycja dla wszystkich, którzy w pełni chcą cieszyć się smakiem pysznego ciasta, a jednocześnie nie chcą spędzać godzin na jego przygotowaniu. Ten szybki, łatwy i tani przepis na ciasto marchewkowe jest idealny nawet dla najmniej doświadczonych kucharzy. Wystarczy tylko kilka prostych składników i trochę czasu, a osiągniesz niezwykłe wrażenia kulinarne. Czy masz już ochotę na kawałek?
Piotr Zieliński
Składniki:
- (Forma o wymiarach 12 x 21 cm) (*)
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów/bakalii (drobno)
Szybkie ciasto marchewkowe – jak zrobić?
- Jajka i cukier zmiksować z olejem. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, a na końcu marchew i drobno posikane orzechy. (Orzechy zmieliłam w malakserze.)
- Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. (Ja użyłam lukru, który zabarwiłam barwnikami spożywczymi.)
Szybkie ciasto marchewkowe – dodatkowe informacje
(*) Możecie użyć większej formy, ciasto przeciąć na pół i przełożyć kremem. Moje wyszło dość wysokie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie ciasto jogurtowe
Następny przepis: Szybkie ciasto kawowe z płatków żytnich