szybkie ciasto kawowo – orzechowe
Czekają Cię niespodziewani goście a Ty nie masz nic do kawy? Wypróbuj przepis na szybkie ciasto kawowo-orzechowe. To prosta i ekspresowa propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Główną nutę smakową tworzy intensywna kawa, wspaniale przełamana chrupkością orzechów, które dodają całości nieco wyrazistości. Lekko wilgotne, gęste i aromatyczne – to idealne ciasto na każdą okazję. Składniki są łatwo dostępne, a ich połączenie to istna symfonia smaku. Spróbuj i przekonaj się sam, jak niewiele potrzeba do stworzenia pysznego deseru. Nie przegap szansy na to niezwykłe ciasto kawowo-orzechowe!
admin
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka brązowego cukru (może też być biały)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 gramów stopionego, schłodzonego masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 0,5 szklanki mocno ciepłego mleka
- 60 gramów zmielonych orzechów
- 2 jaja
- polewa czekoladowa
Szybkie ciasto kawowo – orzechowe – jak zrobić?
-
1.
W ciepłym mleku dobrze rozprowadzić kawę, ostudzić.
Jaja ubić z cukrem, dodać tłuszcz, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać kawę z mlekiem, zmiksować wszystko na gładką masę, wsypać zmielone orzechy, wymieszać dokładnie łyżką.
Formę keksową o wymiarach 12×25 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto, wygładzić powierzchnię, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową.
xxxx – dodatkowe informacje
Do ciasta kawowo – orzechowego możemy również dosypać inne ulubione bakalie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie ciasto kawowe z płatków żytnich
Następny przepis: Szybkie ciasto na samych białkach