szybkie ciasto kawowo - orzechowe

szybkie ciasto kawowo – orzechowe

Czekają Cię niespodziewani goście a Ty nie masz nic do kawy? Wypróbuj przepis na szybkie ciasto kawowo-orzechowe. To prosta i ekspresowa propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Główną nutę smakową tworzy intensywna kawa, wspaniale przełamana chrupkością orzechów, które dodają całości nieco wyrazistości. Lekko wilgotne, gęste i aromatyczne – to idealne ciasto na każdą okazję. Składniki są łatwo dostępne, a ich połączenie to istna symfonia smaku. Spróbuj i przekonaj się sam, jak niewiele potrzeba do stworzenia pysznego deseru. Nie przegap szansy na to niezwykłe ciasto kawowo-orzechowe!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka brązowego cukru (może też być biały)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 0,5 szklanki mocno ciepłego mleka
  • 60 gramów zmielonych orzechów
  • 2 jaja
  • polewa czekoladowa

Szybkie ciasto kawowo – orzechowe – jak zrobić?

  1. 1.
    W ciepłym mleku dobrze rozprowadzić kawę, ostudzić.
    Jaja ubić z cukrem, dodać tłuszcz, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać kawę z mlekiem, zmiksować wszystko na gładką masę, wsypać zmielone orzechy, wymieszać dokładnie łyżką.
    Formę keksową o wymiarach 12×25 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto, wygładzić powierzchnię, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
    Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową.

xxxx – dodatkowe informacje

Do ciasta kawowo – orzechowego możemy również dosypać inne ulubione bakalie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szybkie ciasto kawowe z płatków żytnich
Następny przepis: Szybkie ciasto na samych białkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode