Szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Czy chcielibyście cieszyć się smakiem wypieku prosto z pieca, bez konieczności spędzania pół dnia w kuchni? Jeśli tak, mamy coś idealnego dla Was – szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. To ciasto łączy w sobie klasyczną podstawę drożdżową, soczyste jabłka i chrupiącą kruszonkę, co tworzy niezrównane połączenie smaków i tekstur. To propozycja idealna na deszczowe popołudnie z filiżanką gorącej herbaty. Czyż nie brzmi to kusząco? Bez względu na to, czy poszukujecie prostej tarty drożdżowej z jabłkami, klasycznego drożdżowca z jabłkami, czy tradycyjnego placca drożdżowego z jabłkami i kruszonką – ten przepis spełni Wasze oczekiwania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 30 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do drożdży
- 2 szklanki mąki + 1 łyżka do drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 30 g masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 duże jabłka
- cynamon
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
- Kruszonka:
- duża łyżka masła (około 25 g)
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- Lukier:
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 1 łyżka przegotwanej wody
- cukier puder
Szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką – jak zrobić?
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Składniki na kruszonkę mieszamy palcami do uzyskania konsystencji takiej, aby można było ulepić kulę (ewentualnie dodajemy więcej mąki lub masła). Zawijamy kulę w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
- Masło roztopić i lekko przestudzić. W misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy sok z cytryny, mieszamy łyżką, następnie przesiewamy do niej 1,5 szklanki mąki,dodajemy drożdze i roztopione masło, mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe pół szklanki mąki i lekko wyrabiamy (dosłownie z 2 minutki), wykładamy na wysmarowaną tortownicę o średnicy 24-26 cm.
- Jabłka kroimy w kostkę, oprószamy cynamonem i wykładamy na ciasto. Z lodówki wyciągamy kruszonkę i ścieramy posypując jabłka na tarce o dużych oczkach. Ciasto drożdżowe z jabłkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni na 15-20 minut aby wyrosło, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut.
- Do soku z cytryny dodajemy wodę i cukier puder, w takiej ilości, aby uzyskać pożądaną przez nas konsystencję, polewamy wystudzone ciasto. Gotowe!
Słowa kluczowe: ciasto drozdzowe z jablkami i kruszonka, tarta drożdżowa z jabłkami, proste ciasto drożdżowe z jabłkami, drożdżowiec z jabłkami, placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką, ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką – dodatkowe informacje
Można użyć owoców sezonowych albo z soku i polać polewą czekoladową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie ciasto czekoladowe XXL
Następny przepis: Szybkie ciasto jogurtowe