Szybkie ciasto czekoladowe bez jajek
To idealny przepis dla tych, którzy szukają całkowicie wegańskiej opcji na smaczne, domowe ciasto. Szybkie ciasto czekoladowe bez jajek to propozycja dla tych, którzy pragną cieszyć się intensywnym smakiem czekolady, a przy tym unikać jajek, niezależnie od powodów. Może być to idealny deser dla osób na diecie wegańskiej, alergików czy po prostu tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Ten przepis to dowód na to, że nie musisz rezygnować z ulubionego smaku, aby dostosować się do swojego stylu życia i nabiału nie musi być obecny, aby upiec apetyczny placek. Spróbuj naszego szybkiego placka zebry bez jajek!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki serka mascarpone
- 0,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 250 ml
- Dodatkowo
- Cukier puder lub polewa czekoladowa
- Wiórki kokosowe lub zmielone orzechy włoskie do posypania.
Szybkie ciasto czekoladowe bez jajek – jak zrobić?
- W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sodę. W drugiej olej, mleko, dżem i serek mascarpone. Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie wymieszaj. Blachę o wymiarach 20×30 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Piecz około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
Słowa kluczowe: szybki placek bez jajek, ciasto zebra bez jajek
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać orzechami mielonymi lub wiórkami kokosowymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie ciasto (bezglutenowe)
Następny przepis: Szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką